Суд відмовив ексголові Херсонської облради в позові до журналіста

3 года назад 0

Рішення ще не набрало законної сили.

Херсонський міський суд відмовив ексголові Херсонської облради Владиславу Мангеру в позові до херсонського інтернет-видання “Мост” та його редактора Сергія Нікітенка про захист честі, гідності та ділової репутації і спростування недостовірної інформації. Про це йдеться в рішенні суду від 28 грудня 2020 року.

У своєму позові Мангер вимагав спростувати недостовірну інформацію, що стосувалась резонансної справи убивства Катерини Гандзюк, опубліковану 3 березня 2020 року. На думку позивача, поширені Нікітенком твердження “Адвокат, найнятий Мангером для Левіна” та “Херсонський адвокат Ігор Мокін, якого Мангер найняв для Олексія Левіна (Москала) у п’ятницю, подав апеляцію в Болгарії” є недостовірними й такими, що ганьблять честь, гідність та ділову репутацію позивача.

Суд, розглянувши матеріали справи, дійшов висновку, що журналіст у своїй статті надав власну оцінку, яка сформувалась у нього на основі загальновідомого факту стосунків між Владиславом Мангером та Олексієм Левіним (Москаленком), тобто висловив суб’єктивні оціночні судження з приводу дій позивача, які за діючим законодавством не підлягають спростуванню.

Крім того, суд дійшов висновку, що поширена Сергієм Нікітенком інформація стосовно Владислава Мангера є суспільно значущою, тобто вона була предметом громадського інтересу на час поширення, оскільки стосувалася розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом заподіяння тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, які призвели до її смерті.

Нагадаємо, що в липні 2017 року Владислав Мангер подав на Сергія Нікітенка до суду позов із вимогою спростувати інформацію, поширену в телепрограмі, присвяченій тодішньому голові облради. Херсонський міський суд визнав факти, викладені у програмі такими, що не відповідають дійсності, але влітку 2018 року Верховний Суд скасував це рішення і визнав, що херсонський суддя Дмитро Гаврилов неправильно застосував норми законодавства.

Олександр ПІТОЄВ.