Велике будівництво закінчилося в суді на Херсонщині

3 года назад 0

Великому будівництву – великі скандали. І всі вони пов’язані із невиконанням підрядниками взятих на себе зобов’язань. Один з таких скандалів навіть «вихлюпнувся» у Господарський суд Херсонщини. Йдеться про реконструкцію за держбюджетні кошти приймального відділення Бериславської райлікарні. 

Договір про виконання робіт у рамках національної програми «Велике будівництво» із Департаментом розвитку територій Херсонської облдержадміністрації ще в липні минулого року уклало товариство з обмеженою відповідальністю «Нікопольське спеціалізоване управління «Дніпроелектромонтаж» (Дніпропетровщина). Вартість проекту визначили в сумі 6 мільйонів 780 тисяч гривень, з яких 2 мільйони 34 тисячі гривень ТзОВ отримало авансом. Підприємство зобов’язалося використати гроші за цільовим призначенням впродовж трьох місяців з моменту укладання угоди, або повернути їх за три банківські дні. Однак термін вичерпався, а 867 тисяч 318 гривень так і залишилося лежати «мертвим вантажем», що підтверджувалося й гарантійним листом від підрядника. При цьому «Департаментом розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації не вживалися заходи щодо усунення виявлених порушень щодо повернення бюджетних коштів» (цитата з рішення суду).

Тож із позовом про їх стягнення довелося звертатися вже обласній прокуратурі. Господарський суд Херсонщини повністю задовольнив позовні вимоги, зобов’язавши підрядника сплатити і згадані 867,3 тисячі гривень, і 13 тисяч гривень судового збору. Та підприємство мало їх повернути ще 4 грудня минулого року, тобто трохи менше, ніж вісім місяців тому. І якщо цього не сталося вчасно, то тільки через бездіяльність чиновників. Невідомо, яку винагороду за це вони отримали від недобросовісного підрядника, але за «гарний» контроль використання коштів керівництво облдержадміністрації точно мало б «винагородити» їх звільненням. Все ж таки йдеться про реалізацію особливо важливої президентської програми, а не про купівлю рулончику піпіфаксу для відомчого туалету.  

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.