Вирок засудженому у справі збитого Іл-76 генерал-майору залишили без змін

3 года назад 0

У збитому російськими окупаційними військами 14 червня 2014 року військово-транспортному літаку загинуло 49 українських військових і членів екіпажу.

Дніпровський апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанції генерал-майору Віктору Назарову. Про це 11 грудня повідомив адвокат потерпілих Віталій Погосян. 

Таким чином, набирає законної сили вирок Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 березня 2017 року, за яким Назарова засуджено до 7 років позбавлення волі. Його визнано винним у недбалому ставленні до виконання службових обов’язків, які призвели до загибелі військових. В обвинувальному акті йшлося, що Віктор Назаров точно знав про розміщення на аеродромі Луганська російських військових, озброєних переносним зенітно-ракетним комплексом “Ігла”, тож усвідомлював, що політ літаків на вказаний аеродром здійснюватиметься на територію супротивника і був поінформований про терористичну загрозу.

“Сподіваюсь, наші Небесні Янголи, наші Герої також це бачать і радіють разом із нами, з дружинами і батьками, що справедливість існує! Дякую нашому адвокату Виталію Погосяну!” — повідомила вдова загиблого у збитому Іл-76 військового з Каховки Олега Ліфінцева Ірина.

Нагадаємо, що судовий процес у справі про загибель 40 українських військовослужбовців та 9 членів екіпажу в літаку Іл-76, збитому росіянами 14 червня 2014 року в аеропорту Луганська почався в Павлограді наприкінці 2015 року. На лаві підсудних опинився генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником оперативного штабу АТО. Його звинуватили у службовій недбалості.

У серпні 2018 року в Красногвардійському суді Дніпра оголосили обвинувальний акт стосовно колишнього ватажка так званої “ЛНР” Ігоря Плотницького та російських колаборантів, терористів Олександра Гурєєва та Андрія Патрушева у справі про збиття Іл-76.

Літак у момент його посадки збили з ПЗРК “Ігла” найманці російської диверсійної групи приватної військової компанії “Вагнер”. Як повідомляв “Новий день”, одним із членів останньої був Олексій Ліфінцев — близький родич загиблого каховчанина, зрадник України з Севастополя, який обіймав посаду командира мінометної батареї в ПВК “Вагнер”. 

Олег БАТУРІН.