Новокаховська «Енергія» хоче вийти з кризи

5 лет назад 0

Футбольний сезон в Україні добігає кінця. Вщухають пристрасті вболівальників. Уже пішли на зимові канікули команди другої та першої ліги. Незабаром роз’їдуться по відпустках і футболісти прем’єр-ліги.

На Херсонщині футбол — один із найпопулярніших видів спорту. Тож не диво, що у чемпіонаті серед професіоналів беруть участь три представники області. Усі вони виступають у групі «Б» другої ліги.

Як же провели літньо-осінню частину чемпіонату наші команди? По-різному склалася ситуація для кожної з них. Найкраще виглядав херсонський «Кристал». Він другий. Горностаївський «Мир» розташувався на п’ятому місці. Найгірші справи в новокаховської «Енергії». Команда перебуває на передостанньому дев’ятому місці. І це після успішного минулого чемпіонату, де була третьою. Нині енергетики з  17 матчів виграли лише чотири і у трьох досягли нічиїх, програвши десять поєдинків. Новокаховські бомбардири забили всього 15 м’ячів, а 23 рази розпочинали з центра поля після пропущених голів. Тому і місце закономірне.

Чому так? З цим розбирався разом із головним тренером «Енергії» Олегом Федорчуком кореспондент онлайн газети «Вгору».

Олег Федорчук (у центрі) зі своїми помічниками.

— Олеже Вікторовичу, «Енергія» пішла на зимові канікули дев’ятою. Що ж сталося?

— Хочу заспокоїти уболівальників, футболістів і, звісно, себе. Ми розподілили цей рік на дві частини. Перша приємна, де ми за багато років знову повторили найвищий успіх команди, ставши по завершенні чемпіонату третіми. Я вважаю, що ми стрибнули вище голови. З тими ресурсами ігровими і фінансами, що маємо, команда створила невеличкий подвиг. А ось потім ми не врахували тих обставин, які іноді бувають у спорті. Це велика кількість травм. Так сталося, що втратили всю групу атаки. Це Сергій Молочко, Микита Камісар, Роман Бочак. Плюс два рази за цей період серйозно травмувався Владислав Вакулінський, у якого були перелом руки і важка травма. Ще важка травма у Євгена Кравчука, що відігравав провідну роль у захисті. Ці гравці надовго  вибули. Та й суперники нас уже побоювалися. Вивчили нашу гру. Адже ми були фаворитами на початку сезону. Тому  грали з нами в обережний футбол. І нам ніяк не вдавалося реалізувати перевагу, що мали в багатьох іграх. Якщо брати чисто по-футбольному, то «Енергія» не на своєму місці. Та якщо брати за ситуацією, яка склалася, то ці труднощі ми не змогли здолати. І хоча нам важко, але нас уболівальники підтримували упродовж ігрового періоду. Як ходили на матчі, так і ходять.  Відвідуваність практично не знизилася. Єдине, що такий стан і низьке турнірне становище пригнічує футболістів і тренерський штаб. Тому ми з нетерпінням дочекалися  завершення цієї осінньої частини чемпіонату. Віримо, що за зимові канікули відновимося і вже на весняне продовження змагань підійдемо зовсім іншою командою, яка буде спроможна повернути втрачені позиції.

— У якому стані гравці, що опинилися в «лазареті» команди?

— Майже всі покинули його. І Бочак вилікувався, і Кравчук теж.  Але вони ще не готові грати. Тому за зиму сподіваємося, що всі наберуть спортивну форму і вже весною з новими силами допоможуть команді. Сподіваюся, поповнимо і склад. І все буде добре.

Уболівальники не залишають без підтримки команду навіть у скрутні часи.

 

— Які матчі «Енергії» з уже проведених у чемпіонаті найбільше запам’яталися, а які згадувати неприємно?

— Гарно  провели матч з херсонським «Кристалом» у Новій Каховці, де ми переграли суперника, не давши йому жодних шансів на перемогу. Вдало зіграли з криворізьким «Гірником», як на виїзді в Кривому Розі, так і вдома. Хороші ігри були з горностаївським «Миром». У Горностаївці ми мали перевагу, але поступилися, а вдома за рівної гри теж програли. Були ігри, де ми ще домінували, але через причини, про які я згадував вище, не змогли виграти. Були матчі зі знаком мінус. Це гра з нікопольським «Нікополем», де, маючи беззаперечну перевагу, пропустили м’яч із пенальті й програли. Так само програли миколаївській команді «Миколаїв-2». Ще наш недолік — багато м’ячів пропускали з пенальті.

— Незважаючи на таке скрутне становище в «Енергії», хто в команді таки додав у майстерності?

— Приємно здивував півзахисник Владислав Росляков. Також наприкінці  сезону додав гравець середньої ланки Дмитро  Зінатуллін. Закріпився в основному складі молодий захисник Валентин Плутенко. Окремі ігри непогано провів півзахисник Богдан Кірєєв. А захисник Дмитро Махнєв став лідером в обороні. Хотілося б відзначити і захисника Олександра Шевченка, який прийшов до нас з першої ліги і допоміг команді. Ось ці гравці сильно додали в майстерності. А от з різних причин невеликий застій трапився у півзахисника Андрія Дедяєва. Бо перегляди у міжсезоння в командах прем’єр-ліги відбилися на його психологічному стані. Більше ми чекали від півзахисників Владислава Вакулінського та Дениса Бондаренка. Останній потенційно сильний гравець і може стати одним із лідерів команди, але грав нерівно.  Тому скажу, що хто хоче грати у прем’єр-лізі, повинен проситися до нас. У нас Шастал пішов в «Олександрію» і нині є одним з лідерів команди прем’єр-ліги. Старченко нині грає у першолігівському МФК «Миколаїв». А Квачов, що теж виступав в «Енергії», грає за команду першої ліги «Суми». Гравці знають, що хто пограє в нашій команді рік-два, потім потрапляє до команди більш високого класу.

Стартовий склад «Енергії» перед грою.

— Як ставиться керівництво міста до такого низького результату команди?

— Ми зустрічалися з мером  Нової Каховки, нашим почесним президентом футбольного клубу Володимиром Івановичем Коваленком. Він розуміє проблеми «Енергії». Бувають часи, що кожна з команд переживає злети і смуги невдач. Це було навіть із командами вищого ешелону українського футболу. З тою ж олександрійською «Олександрією», луганською «Зорею» та й іншими грандами. Тому всі розуміють, що падіння бувають дуже болючими. Але потрібно підніматися. Виправляти становище і йти далі. У нас стабільне фінансування. Ми, можна сказати, не жируємо, маємо скромне фінансування. Але розраховуються з нами своєчасно і потроху збільшується платня футболістам у порівнянні з тим, що обіцяли на старті. Я вже працюю в «Енергії» три роки, і за цей час платня в команді гравцям зросла у три рази. Нам кожні півроку відсотків на 25 її збільшують.

— Ви стверджуєте, що весною «Енергія» вийде з кризи?

— Я відповім: так. У весняній частині чемпіонату «Енергія» буде грати на результат. Підсилимося кількома гравцями. Увійдуть повністю в спортивну форму футболісти, що вилікувалися після травм. І команда знову заграє на повну силу. Перспектива в «Енергії» є.

— Бажаємо успіху.

— Дякую.