Стало відомо, скільки зможуть заробити власники паїв після скасування мораторію на продаж землі

6 лет назад 0

У профільному міністерстві спрогнозували вартість ділянок сільгосппризначення, якщо ринок землі буде відкрито. За прогнозами чиновників, гектар ріллі коштуватиме 50 – 60 тисяч гривень.   

Чи адекватна це ціна? Адже, скажімо, в Європі вартість гектара може сягати 10 – 20 тисяч доларів і більше?

— Прогнозувати вартість сільськогосподарських земель після зняття мораторію – справа відверто невдячна, проте вартість гектара ріллі 50 – 60 тисяч гривень наразі можна вважати занадто оптимістичною, – вважає Андрій Мартин, завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України.

— Чому?

– По-перше, вартість земель значною мірою залежатиме від обмежень щодо кола покупців земельних ділянок, які наразі невідомі. Але вже тепер можна сказати: якщо право на придбання земель матимуть не усі охочі, а лише обмежене коло суб'єктів, то конкуренція на ринку, а отже й ціна, буде значно нижча.

По-друге, висока вартість землі буде лише тоді, коли вона продаватиметься великими масивами, що придатні для великого товарного виробництва (від 100 га і більше) – тут ціна дійсно сягатиме 2 – 3 тис. доларів за гектар. Проте один земельний пай посеред поля буде дешевший у рази, адже єдине, що тут зможе зробити "новий" власник – це лише й надалі передавати цю землю в оренду підприємству, яке використовує все поле.

Таким чином, при збереженні монополізованого ринку оренди земель вартість невеличкої ділянки становитиме 0,8 – 1,5 тис. доларів за гектар залежно від кліматичних умов та родючості грунтів. Зростання вартості землі можна очікувати лише в міру того, як зростатиме рентабельність агробізнесу.

– Скільки коштує земля в країнах ЄС?

– Набагато дорожче, ніж в Україні. Наприклад, найдорожча земля у Нідерландах – понад 60 тисяч євро за гектар, а в більшості західноєвропейських країн ціна варіюється у межах 10 – 30 тис. за гектар. Проте не треба вважати вітчизняні чорноземи недооціненими, адже в питаннях грошової оцінки землі природна родючість грунтів далеко не найважливіший фактор. Слід запам'ятати важливе правило – земля коштує рівно стільки, скільки доходу вона може приносити своєму власникові. Сільське господарство у ЄС – дотаційне і європейська спільнота витрачає десятки мільярдів євро на так звану Спільну сільськогосподарську політику ЄС.

Наприклад, польський фермер незалежно від результатів господарювання завжди отримує приблизно 300 євро на гектар щорічно, матиме виплати на кожну корову, отримає компенсацію за значну частину придбаної сільськогосподарської техніки тощо. Таким чином, дохід європейського фермера навіть при гірших, аніж в Україні, врожаях завжди буде набагато вищим, а тому й ціна землі, як головного виробничого активу, у рази перевищуватиие українську. Тому рівнятися на європейські ціни на землю не потрібно – гіпотетично досягнути їх ми зможемо лише в тому випадку, коли Україна матиме змогу забезпечити подібний рівень бюджетної підтримки сільських територій, що в середньостроковій перспективі, безперечно, недосяжне завдання.

– Коли відмінять мораторій на продаж землі?

– Ця тема дуже заполітизована. Майнові інтереси власників пайових земельних ділянок, до яких належить приблизно 15% населення країни, давно нікого не цікавлять. На мою думку, у нинішній Верховній Раді зняти мораторій не вдасться – у ньому банально не набереться 226 народних депутатів, готових віддати свій голос за лібералізацію земельних відносин у будь-якій формі. Тобто у парламентський спосіб мораторій знятий не буде. Єдина надія на можливе рішення Конституційного Суду, на розгляді якого наразі перебуває подання групи народних депутатів щодо визнання мораторію таким, що не відповідає Основному Закону. Тут дійсно є всі підстави, адже мораторій прямо порушує гарантовані конституційні права громадян. А тому, у разі прийняття судом відповідного рішення, мораторій офіційно зникне в день його опублікування.