У МО розповіли, що чекає військовослужбовців, звільнених у запас

7 лет назад 0

Понад 14 тисяч…

— У які терміни повинні бути звільнені військовослужбовці строкової служби?

 — Відповідно до указу Президента, військовослужбовців строкової служби, які мають освітній ступінь спеціаліст або магістр і відслужили 12 місяців, будуть звільнені у запас протягом травня-червня та жовтня-листопада. Інші, які відслужили 18 місяців, — протягом квітня-червня та жовтня-грудня.

Звільнення відбувається поетапно з поділом на партії. Усе робиться так, щоби зберегти боєздатність підрозділів, тобто, війська поповнюються щойно призваними, і, відповідно, лави Збройни Сил покидають ті, хто вже відслужив.

— Чи передбачено якісь виплати звільненим?

— Так, фінансова частина повинна з ними повністю розрахуватися. Передбачено виплату одноразової грошової винагороди у розмірі восьми місячних посадових окладів.

Посадовий оклад військовослужбовця строкової служби становить від 150 до 200 гривень на місяць залежно від звання та посади. Тобто кожен звільнений отримає 1200-1600 гривень.

 Проїзд від місця служби додому — безплатний. Хлопців забезпечують військово-проїзними документами.

 — Після прибуття додому в які терміни треба стати на облік?

— Звільненні у запас повинні протягом 10 днів стати на військовий обік у районних військових комісаріатах за місцем реєстрації.

Також хочу нагадати, що за всіма, хто на момент призову на військову службу працював, на час служби зберігаються робоче місце, посада і середньомісячна заробітна плата незалежно від підпорядкування і форми власності підприємства, установи чи організації. Тож вони без перешкод повинні повернутися на своє місця праці.

— Чи можуть звільнених у запас строковиків знову призвати?

— Із цих військовослужбовців формують оперативний резерв.

Основна вимога до призваних на строкову службу — пройти через навчальні підрозділи та здобути одну із військових спеціальностей. Тож ці хлопці мають належну підготовку. Тому вони можуть бути знову призвані під час часткової мобілізації, якщо виникне потреба у відповідному спеціалістові, або під під час загальної мобілізації.

Загалом по країні планують звільнити у запас понад 14 тисяч військовослужбовців. Безперечно, частина із них залишиться служити за контрактом уже як професіональний військовий із грошовим забезпеченням в розмірі від семи тисяч гривень на місяць. Однак наразі точне число майбутніх контрактників із тих, хто підлягає звільненню, не відоме.