42 проекти стали переможцями обласного конкурсу проєктів розвитку громад Херсонщини

5 лет назад 0

8 жовтня у Херсонській обласній раді представники територіальних громад презентували перед експертною радою Обласного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області свої проєкти. За результатами презентацій та обговорень переможцями ІІІ обласного конкурсу стали 42 проєкти із загальним обсягом фінансування з обласного бюджету на 2020 рік у сумі 14 млн. 698 тис. грн.. Загалом же проєкти-переможці передбачають реалізацію заходів на суму майже 35 млн. грн. Це кошти обласного бюджету, громад та партнерських організацій.

— Щороку зацікавленість місцевих громад у участі в конкурсі зростає , – каже ініціаторка проведення конкурсу, заступниця голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова. – Приємно бачити представників громад, які подають свої проєкти на конкурс вже не першій рік, своїм прикладом демонструючи, що невеликими кроками, залучаючи бюджети різних рівнів, партнерів, можна реалізовувати важливі для громад проєкти. Особисто мене надихають громади, які вишукують нестандартні варіанти вирішення проблемних питань. Наприклад, Федорівська сільська рада Білозерського району розробила проект, який передбачає придбання 150 ліхтарів та встановлення їх на фасадах будинків мешканців. Люди погодилися сплачувати за електроенергію самостійно заради того, щоб вулиця біля їх будинка була освітлена. Або Новософіївська громада Голопристанського району, яка втретє бере участь у конкурсі та крок за кроком приводить до ладу місцеву школу. У минулі роки поміняли вікна, покрівлю, у 2020 році планують відремонтувати шкільний спортзал. Є, наприклад, проєкт Великоалександрівської сільської ради, яка вже отримувала софінансування з обласного бюджету у межах конкурсу на придбання автогрейдеру та катка, а зараз готова створити на базі комунального підприємства дорожнє управління, завдяки участі у конкурсі отримати кошти на придбання іншої спецтехники. Тобто громада зможе навіть заробляти на ремонті доріг, надаючи послуги сусідам. Вражає згуртованість громад Нижньосірогозького району навколо теми покращення медичного обслуговування. Сільські ради, ОТГ, партнери згуртувалися заради придбання медичного обладнання для районної лікарні. Головний лікар Геннадій Гомон є депутатом Херсонської обласної ради, який з першого конкурсу побачив його перспективність та дієвість і зараз зміг об’єднати навколо фінансування проєкту районного рівня 20 учасників та залучити загалом 2,2 млн. грн. Цім же шляхом пішли громади Голопристанського району, де теж об’єдналися декілька громад, надали софінансування, щоб отримати з обласного бюджету 1 млн. грн на придбання дороговартісного обладнання для районної лікарні , – поділилася враженнями Оксана Рукавішнікова.

З 42 презентованих проєктів найбільше – 19 складено учасниками за напрямком «Організація ефективної системи надання соціальних послуг населенню», 8 проєктів – «Підтримка здорового способу життя населення»; 5 проєктів по 3-м напрямкам: «Заходи щодо енерго-та ресурсозбереження в закладах системи охорони здоров’я, освіти та соціального захисту», «Покращення системи житлово-комунального господарства та модернізація існуючої інженерної інфраструктури і комунікацій», «Удосконалення системи благоустрою населених пунктів», 1 проєкт за напрямком «Запобігання виникненню природних та техногенних катастроф, підвищення безпеки життя мешканців громади, вирішення екологічних проблем».