Депутати обласної ради ретельно вивчають питання щодо передачі аеропорту «Херсон» у концесію

6 лет назад 0

Міжнародний аеропорт «Херсон» є стратегічним об’єктом не лише Херсонщини, але й усієї південної частини України. Спільними зусиллями обласної ради та обласної державної адміністрації було відновлено авіаційну діяльність аеропорту, отримано всі сертифікати для обслуговування внутрішніх та міжнародних рейсів.

Упродовж 2014-2017 років на розвиток аеропорту спрямовано понад 141,7 млн грн, з яких: 34,5 млн грн – кошти обласного бюджету, 18,7 млн грн – власні кошти аеропорту, 88,5 млн грн – кошти державного фонду регіонального розвитку.

Проте, на сьогодні постало питання щодо недостатнього фінансування для його повноцінного та конкурентоспроможного функціонування. З словами голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва, за ті кошти, що плануються зараз, аеропорт зможе пропрацювати іще декілька років, але тоді в обласному бюджеті не буде необхідної суми для його роботи, і, на жаль, за рахунок власних коштів аеропорт також не зможе вижити. Адже лише на реконструкцію злітно-посадкової смуги у відповідності до європейських вимог необхідно близько 750 млн грн.

У зв’язку з цим, керівництво обласної влади, обговоривши це питання, дійшли висновку щодо необхідності впровадження механізмів державно-приватного партнерства для подальшого ефективного розвитку міжнародного аеропорту «Херсон».

Після довготривалої дискусії депутати обласної ради погодилися з тим, що подальший розвиток аеропорту має відбуватись на умовах концесії. При цьому, концесієдавцем об’єкту концесії має бути Херсонська обласна рада в особі її уповноважених органів.

«Всі ми хочемо бачити збільшення пасажиропотоку у нашому аеропорту, не вкладаючи коштів з обласного бюджету. Навпаки, ми хочемо, аби аеропорт мав власні кошти і на своїх потреби, і приносив певну частку в обласний бюджет. Але цього не буде, доки ми не приймемо рішення щодо концесії», – наголосив голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер під час засідання постійної комісії з питань управління об’єктами комунальної власності.

Також Владислав Мангер відзначив, що депутатський корпус готовий до діалогу з усіма бажаючими компаніями. Проте, він відразу акцентував увагу, на тому, що для подальшої співпраці обиратимуть компанію за двома показниками: перевірене ім’я та фінансова спроможність.

Таким чином, члени постійної комісії з питань управління об’єктами комунальної власності підтримали винесення на сесію питання щодо передачі аеропорту «Херсон» у концесію. Остаточне рішення буде прийнято цього четверга, 26 липня.