Думка: «Козаков та Чемерис плювати хотіли на законодавство»

7 лет назад 0

Херсонська влада може прийняти незаконне рішення. Таку думку на своїй сторінці в Facebook обгрунтовано виразив херсонець Сергій Шпагін. "Херсонські факти" пропонують вашій увазі текст його посту у соціальній мережі.

На сайті Херсонської міської ради у розділі "Проекти рішень для розгляду на засіданні виконавчого комітету у березні 2017 року" знаходиться проект №16 «Про затвердження Положення про розмежування відповідальності за експлуатацію мереж міського водопроводу та каналізації». Хтось, можливо Козаков, без зайвого галасу намагається прийняти незаконні, але вигідні для водоканалу рішення.

Річ у тім, що на сьогоднішній день водоканал відмовляється безкоштовно обслуговувати водопровідні вводи абонентів приватного сектору, мотивуючи, що ці вводи будувалися абонентом, отже це його власність, і повинна обслуговуватися за рахунок абонента. Дійсно, колись у Наказі №65 "Про затверження Правил користування системами комунального водопостачання…" у п.1.13 було чітко вказано: "Водопровідні вводи…жилих будинків громадян… належать абонентові та ним експлуатуються". Але Наказ №65 втратив чинність у 2008 році після прийняття Наказу №190 та відповідно нових "Правил користування", в яких вже не було п.1.13. Більш того, Наказ №190 (Правила користування…) взагалі перестав росповсюджуватися на споживачів — фіз.осіб. Бо у корні змінилося визначення стосунків. Споживач віднині не користується системою комунального водопостачання (якщо бути справедливим — він і до 2008 не користувався), відтепер водоканал надає йому послугу постачання питної води. Відкрийте свій договір і переконайтеся в цьому. Для приватних домогосподарств передача цієї послуги та відповідальності за стан мереж відбувається на лічильнику абонента у водомірному колодязі, а не десь на середині проїжджої частини у місці приєднання водопровідного вводу до вуличної мережі, як це вказано у проекті, який намагаються протягнути у виконкомі.

Згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги» :
"Точка розподілу — місце передачі послуги від однієї особи до іншої, облаштоване засобами обліку та регулювання".
Відповідно до точки розподілу відповідальність за стан мереж несе Виконавець. Теж саме вказано у Постанові №630 та у п.22 Типового договору (ваш договір з водоканалом):
"Точками розподілу, в яких здійснюється передача послуг від виконавця споживачеві, є:
… 2) у будинку садибного типу — місце підключення відповідної мережі будинку до мережі виконавця".

У п.4 ст.30 Закону " Про регулювання містобудівної діяльності" чітко визначено:
"… місце приєднання інженерних мереж замовника до магістральних чи інших інженерних мереж розташовується на межі земельної ділянки замовника або за його згодою на території такої земельної ділянки".

А у п.5 ст.30 Закону " Про регулювання містобудівної діяльності" вказано:
"якщо технічними умовами передбачається необхідність будівництва замовником інженерних … поза межами його земельної ділянки… такі інженерні мережі … передаються у комунальну власність".

Усе вищенаведене беззаперечно доводить, що водоканал, як виконавець послуги, повинен передати цю послугу на лічильнику споживача. І лише з водомірного колодязя починається відповідальність споживача за стан мереж. Але, користуючись своїм монопольним становищем, Херсонський водоканал постійно вимагає гроші за ремонт водопровідного вводу, а якщо споживач відмовляється, то взагалі відключає його від водопостачання. До речі, це теж незаконно, жодний нормативно-правовий акт України не передбачае можливості припинити надання послуги водопостачання. Навіть якщо аварія відбулася на мережі споживача згідно п.п.4 п.18 Договору Виконавець має право: "вимагати від споживача своєчасного усунення виявлених несправностей, пов'язаних з отриманням послуг, що виникли з вини споживача, або відшкодування вартості відповідних робіт". Або так, або так.

Але й це не все. Водоканал дозволяє собі вимагати гроші, а інколи й відключати навіть внутрішньоквартальні мережі у випадку аварії. Наприклад, нещодавно відключив 7 дворів у пер. Кошовому і підключив лише після того, як люди заплатили за ремонт гроші. Для виправдання цього Херсонський водоканал сам собі вигадав та застосовує термін "громадська мережа водопостачання", якого взагалі не існує в українському законодавстві. А тепер з допомогою міськвиконкому намагається хоч якось це «узаконити».

На жаль, я змушений з усією відповідальністю заявити, що Козаков та Чемерис плювати хотіли на законодавство. А тепер і міська рада намагається приняти Положення, яке майже у кожному пункті суперечить діючому законодавству України.