Херсон відзначив 75-ту річницю з дня визволення від нацистських окупантів

5 лет назад 0

Сьогодні, 13 березня, Херсон відзначив 75-ту річницю з дня визволення від нацистських окупантів.

В цей день у далекому 1944-му Херсон звільняли дві дивізії: 49 і 295, на честь яких у місті названо дві вулиці. За форсування Дніпра і визволення Херсона 25-ти воїнам присвоєно звання Героя Радянського союзу. Серед них: командиру 49-ої Гвардійської Стрілецької Херсонської дивізії полковнику Маргелову, полковнику 295-ї Стрілецької Дивізії Дорофєєву, командирам батальйонів Купетову, Золотухіну і Шангелію.



Тож, не дивно, що цю дату в історії нашого міста вважають його другим днем народження.

Сьогодні сотні містян, представники обласної та міської влади, ветерани, депутати, військовослужбовці та учнівська молодь зібралися біля могили Невідомому солдату, аби вшанувати пам’ять загиблих героїв та покласти квіти до меморіалу «Вічний вогонь».



На заході був присутній один із наших героїв–визволителів – Дмитро Кирилович Перетяпко, який разом зі своїми побратимами в полум’ї восьмигодинної битви визволяв наше місто від окупантів. Сьогодні він залишився останнім серед живих героїв–визволителів Херсона.

Аби згадати та вшанувати пам’ять загиблих солдатів-визволителів херсонські народні колективи виконали фронтові пісні. Завершився пам’ятний захід хвилиною мовчання, покладанням квітів до вічного полум’я та пам`ятника невідомого солдата.