Херсонська облрада продовжує контролювати ситуацію з незаконним вирубуванням лісу

6 лет назад 0

За даними державного лісового кадастру на 01 січня 2011 року лісовий фонд Херсонщини складає 146,7 тис. га. Це не так вже і багато, якщо порівняти із лісовими фондами на західній Україні. Проте, ця цифра щодня зазнає змін, і, на жаль, не в кращу сторону…

Процес неконтрольованого та протиправного вирубування лісів та лісосмуг на Херсонщині останнім часом набув значних обсягів. І у цьому напрямку промишляють не лише жителі сіл, які прагнуть запастись дровами на зиму, але і цілі групи осіб зі спеціальним обладнанням та вантажними автомобілями.

За висновками провідних науковців Херсонського державного університету, у разі неприйняття невідкладних заходів, протягом 3-5 років у природному середовищі регіону можуть статися незворотні зміни – «наступ» пісків на межі населених пунктів області, в першу чергу, міста Олешки, Гола Пристань, Каховка та Нова Каховка, втрата значної кількості видів існуючої флори та фауни.

Загрозлива ситуація викликала серйозне занепокоєння територіальної громади. Стурбовані жителі обласного центру та районів постійно звертаються до депутатського корпусу з вимогою вжити термінових та невідкладних заходів для збереження лісового фонду Херсонщини.

У зв’язку з цим, голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер ініціював створення регіонального ландшафтного парку «Гілея», який розташовуватиметься у межах Голопристанського, Олешківського, Каховського районів та Новокаховської міської ради. Орієнтовна площа – 88249,44 тис. га.

За кошти обласного бюджету придбано два безпілотних літальних апарата для проведення моніторингу ситуації в лісному та водному фондах Херсонської області.

А нещодавно правоохоронні органи разом із представниками обласної ради обговорили алгоритм щодо протидії незаконній вирубці лісу. Начальник ГУ НПУ в Херсонській області, полковник поліції Артур Мєріков надав вказівку активізувати оперативно-слідчі заходи за ст. 246 ККУ («незаконне вирубування лісу»), у тому числі шляхом затримання в межах чинного законодавства транспортних засобів, які задіяні при злочинному перевезенні вирубленого лісу.

Зі своєї сторони, Херсонська обласна рада запланувала проведення активної роз’яснювальної роботи серед населення області стосовно наслідків знищення лісового фонду для Херсонської області в цілому та кожного району зокрема, а також висвітлення проблематики в місцевих ЗМІ.

Шановні жителі Херсонщини! Ця проблема стосується кожного, тож не будьте байдужими. Повідомляйте про такі випадки на телефон довіри ГУ НПУ в Херсонській області – «102». Тільки спільними зусиллями ми можемо зберегти лісовий фонд Херсонщини для наступних поколінь!