Херсонські фермери отримають дотації на утримання великої рогатої худоби

6 лет назад 0

Цього року Кабмін порадував фізичних осіб та суб”єктів господарювання, що утримують велику рогату худобу, Постановою №107 від 07.02.18. Нею передбачено отримання державної підтримки у галузі тваринництва, а саме:

  • часткова компенсація банківських кредитів та відсотків;
  • часткове відшкодування вартості фермерського будівництва та вартості відтворення поголів'я;
  • бюджетна дотація за утримання корів та вирощування молодняка ВРХ.

Постанова від сьомого лютого була розповсюджена «в широкі маси» лише у другій половині березня, а соціальні ролики, маючи цільовою аудиторією селян — утримувачів худоби, з'явилися на телебаченні наприкінці квітня.

31 травня Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк на своїй сторінці в Фейсбуці оприлюднив наступні цифри:

  • 2500 грн на теля (стосується фізичних осіб):

Спеціальну бюджетну дотацію нараховано 3 573 фізичним особам із 24 областей України на суму 6 741,3 тис. гривень.

  • 1500 грн на корову (юридичним особам):

Дотація нарахована 1 198 суб’єктам господарювання на утримання 345 546 корів на суму 259 159,5 тис. гривень.»

В Херсонській області станом на шосте червня ані юридичні, ані фізичні особи дотацій за утримання корів та вирощування молодняку не отримували. Згідно з Постановою №107 із внесеними змінами від 28.03.18. кошти мали надійти:

  • на рахунки фізичних осіб (за утримання молодняку великої рогатої худоби строком до 13 місяців) – наприкінці травня;
  • юридичним особам (за утримання корів молочного, м'ясного та м'ясо-молочного напрямку) не пізніше п'ятого червня.

Стурбовані господарі, фермери та керівники підприємств почали вимагати пояснень в місцевих Департаментах агропромислового розвитку. Начальник одного з управлінь Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації пояснила ситуацію: компенсацію отримали лише аграрії, які придбавали техніку та обладнання із залученням кредитних коштів; дотації за утримання корів та молодняку на рахунки отримувачів, дійсно, не надходили. Проте запевнила, що приводу для хвилювань немає, асигнування розподілені, накази підписані, і «живі кошти» повинні надійти на рахунки отримувачів найближчим часом.

!!! Звертаємо увагу фізичних осіб, що 2,5 тисячі гривень компенсації, про які говорить М.Мартинюк, передбачають МАКСИМАЛЬНУ суму можливої дотації за одну голову молодняку, яку можна отримати протягом ПОТОЧНОГО РОКУ. А от документи на отримання дотації доведеться подавати тричі – до 1 травня, до 1 вересня та до 1 грудня. Кошти виплачуються за кожні чотири місяці утримання молодняку в такому розмірі:

  • за період утримання молодняка віком від 1 до 5 місяців — 300 гривень за голову;
  • за період утримання молодняка віком від 5 до 9 місяців — 700 гривень за голову;
  • за період утримання молодняка віком від 9 до 13 місяців — 1500 гривень за голову.

Окрім цього, худоба має бути зареєстрована в Єдиному державному реєстрі тварин та мати паспорти встановленого зразка. Детальна інформація про те, як саме зареєструвати поповнення в господарстві, міститься на офіційному сайті Державного підприємства з ідентифікації та реєстрації тварин.

В місті Херсоні, як і в інших обласних центрах, діє регіональне представництво підприємства. Донетчанам краще звернутися до Дніпропетровської філії, луганчанам — до Харьківської.

Рахунки відкриваються фізичними особами лише у банках-резидентах України, які підписали з Мінагрополітики Меморандум про загальні засади співробітництва. На офіційному сайті Міністерства міститься інформація про 16 таких банків. (перелік на фото).

Автор : Катерина Молдун