На будівлі обласної лікарні встановлять меморіальну дошку відомому лікарю-хірургу

4 года назад 0

На стіні будівлі комунального некомерційного підприємства «Херсонська обласна клінічна лікарня» Херсонської обласної ради з’явиться меморіальна дошка Юрію Вороному – всесвітньо відомому лікарю-хірургу.

Юрій Юрійович шість років керував лікарнею у місті Херсоні, а також був директором і професором хірургії Херсонського виробничого медичного інституту.

3 квітня 1933 року, працюючи в Херсоні, Юрій Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки реципієнтці від загиблої людини, звіт про яку був опублікований в італійському журналі «Minerva Chirurgica». Тільки через 20 років подібні операції почали проводити у Франції, США та інших країнах. А через 32 роки його напрацювання використав південноафриканський кардіохірург Крістіан Бернард під час проведення першої у світі операції по пересадці серця у грудні 1965 року.

Тож, Юрія Вороного по праву вважають засновником нового напряму в сучасній медицині – трансплантології. Його ім’я широко відоме за кордоном, але, на жаль, не в Україні.

Зважаючи на значний внесок лікаря в розвиток медичної галузі та його тривалу роботу на благо Херсона та Херсонської області, а також з нагоди відзначення у 2020 році 125-річчя від дня його народження, депутати обласної ради надали дозвіл на встановлення меморіальної дошки Юрію Вороному на стіні будівлі КНП «Херсонська обласна клінічна лікарня» ХОР.

Таке рішення було прийнято у ході пленарного засідання ХХХІІ сесії Херсонської обласної ради VІІ скликання.