На Херсонщині неплатники аліментів почали прибирати вулиці

6 лет назад 0

На Херсонщині вже з’явились перші злісні неплатники аліментів, які за рішенням суду мають працювати на суспільно корисних роботах. Усі зароблені кошти підуть на погашення боргів перед власними дітьми.

"Закон #ЧужихДітейНеБуває впроваджує новий вид адміністративних стягнень з неплатників аліментів — суспільно корисні роботи. На відміну від громадських, вони оплачувані. Як це виглядає на практиці: суд притягає боржника до адміністративної відповідальності, що полягає у виконанні у вільний від роботи чи навчання час оплатних суспільно корисних робіт. Це може бути прибирання вулиць, фарбування будівель тощо строком від 120 до 240 годин, але не більше ніж 8 годин на добу. Плата, що нараховується боржнику за виконання такої роботи, автоматично перераховується на відповідний рахунок виконавця для подальшого погашення аліментної заборгованості", – роз’яснює керівник Херсонської юстиції Костянтин Хутковський.

Першими на Херсонщині подібну норму закону відчули на собі двоє мешканців Високопілля.

Олександру 42 роки. За спеціальністю він тракторист, проте за фахом ніде не працює через хворобу. Постійного заробітку в чоловіка немає, лише підробітки. У нього троє дітей, на утримання яких він щомісяця має сплачувати аліменти. За словами боржника, він це робить, але кошти сплачує частинами. І вже накопичив борг у 150 тисяч гривень. Майна у чоловіка немає, тому зараз він відпрацьовує борги на суспільно корисних роботах. Усього 150 годин.

Другий боржник – Олексій. Йому також 42 роки. Він заборгував власному 14-річному сину 2700 гривень аліментів. І за це тепер має 120 годин суспільно корисних робіт. За фахом він електрозварювальник, проте постійної роботи немає. Чоловік пообіцяв, що в майбутньому він буде намагатись не накопичувати борги перед власною дитиною.

"Якщо після відпрацювання на суспільно корисних роботах боржник продовжить не платити аліменти і накопичувати борги, то за півроку суд за поданням державних виконавців може знову призначити йому суспільно корисні роботи", – пояснила начальник філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області Оксана Кузьмич.

У Високопіллі є певний перелік об’єктів, на яких злісні неплатники аліментів зможуть відпрацьовувати борги.

"На сесії селищні депутати затвердили подібний перелік об’єктів. Туди входять стадіон, дитячі та спортивні майданчики, цвинтар, вулиці, комунальні підприємства", — розповідає селищний голова Високопілля Руслан Застава.

Проте є батьки, які, незважаючи на обставини, продовжують сумлінно сплачувати аліменти.

Наприклад, Віктор. Він засуджений і відбуває покарання у Державній установі «Дарьївська виправна колонія №10», що в Херсоні. У нього троє дітей, яким він щомісяця має сплачувати аліменти. Від роботи чоловік не ухиляється. А навпаки – просить залучати його до будь-яких робіт. Зараз він допомагає ремонтувати дорожнє покриття на одній з вулиць обласного центру. Із дітьми він спілкується, коли вони приїжджають до нього на побачення. Віктор впевнений, що не існує причин і обставин, через які варто забувати про власних дітей.

Нагадаємо, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів більш ніж за 6 місяців державний виконавець складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення та надсилає його до суду. На Херсонщині з 6 лютого 2018 року державні виконавці направили до судів 601 подібний протокол. І 16 з них суди вже задовольнили.

Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області