На Херсонщині продовжується реалізація програми “Якісна діагностика вдома”

6 лет назад 0

Комунальний заклад Херсонської обласної ради “Херсонський обласний онкологічний диспансер” у 2018 році продовжує виконання програми облради “Якісна діагностика вдома”. Про це повідомляє прес-служба Херсонської обласної ради.

В рамках програми проводяться виїзди лікарів-онкологів у райони Херсонщини. Такі заходи вже проводилися в минулому році. Спеціалісти проводять консультативні огляди населення, в першу чергу віддалених сіл, та визначення онкомаркерів для діагностики деяких локалізацій злоякісних пухлин. Метою даної роботи є привернення уваги населення до власного здоров’я, підвищення доступності медичної допомоги та виявлення онкологічних захворювань, доброякісних пухлин і передпухлинних станів на ранніх стадіях, що дасть змогу провести ефективне радикальне лікування.

Так, у березні протягом тижня бригада фахівців Херсонського обласного онкологічного диспансеру працювала в Голопристанському районі. Консультативні прийоми проводилися у Голій Пристані та селах Бехтери і Гладківка.

В результаті було проконсультовано 712 мешканців району. Виявлено 1 випадок онкогінекологічного захворювання, 2 випадки раку молочної залози, 4 випадки раку шкіри тощо.

Фахівці виконали 172 дослідження на простат-специфічний антиген у чоловіків старше 40 років, і у 20 з них була виявлена підозра на рак простати. 245 жінкам проведено дослідження онкомаркеру Са-125, з них – у 4-х виявлена підозра на рак яєчників. Спеціалісти провели майже 400 цитологічних досліджень, (виявлено 122 випадки запальних захворювань та 1 випадок раку шийки матки).

На цьому робота онкологічного диспансеру в районах не завершується. На сьогоднішній день затверджено орієнтовний план роботи медиків у даному напрямку. Так, у травні плануються виїзди до Верхньорогачицького та Горностаївського районів. У червні фахівці будуть працювати в Іванівському та Нижньосірогозькому районах, у липні – в Великоолександрівському та Високопільському районах, у серпні – в Бериславському та Нововоронцовському районах. У вересні виїздні бригади надаватимуть послуги жителям Генічеського та Великолепетиського районів, у жовтні – мешканцям Новотроїцького та Каховського районів, а у листопаді – людям, які проживають в Каланчацькому та Чаплинському районах.

Херсонська обласна рада та онкологічний диспансер не зупиняються в роботі, яка направлена на виправлення жахливої статистики, відповідно до якої наш регіон займає одну з лідируючих позицій в Україні по захворюваності раком. Виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях суттєво полегшує роботу лікарів та підвищує шанси людини на одужання. Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер наголошував, що влада і медики зроблять усе можливе, щоб вирішити дану проблему.

Нагадаємо, у 27 березня в Херсонському обласному онкологічному диспансері відбулась конференція в рамках “Шведсько-української ініціативи з охорони здоров’я майбутнього”. Обласна влада, медичні працівники та експерти зі Швеції задекларували об’єднання зусиль задля найшвидшого вирішення проблеми онкозахворювань в нашому регіоні. На Херсонщині планується запровадження передових методик, завдяки яким сфера охорони здоров’я Швеції стала відомою на увесь світ.