Обласні бібліотеки крокують у ногу з часом

4 года назад 0

Впродовж двох днів у читальній залі Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова проходили предметні студії «Українське слово проситься до тебе» для учнів 7-В класу ЗОШ №55 та 8-ГМ обласного ліцею Херсонської обласної ради, що допомогли розширити межі навчальних програм з української літератури.

Бібліотекарі розповіли школярам про життєвий шлях Тараса Шевченка та маловідомі факти біографії талановитої Лесі Українки. Ближче познайомитися з творчою діяльністю митців допомогли уривки з документальних фільмів та музичні композиції, в тому числі в сучасній обробці.

Учні вправно відповідали на питання запропонованої їм вікторини «Сторінки Тарасового життя» та досить легко виконали завдання «Знайди пару», з’єднуючи стрілочками протилежності, взяті з тексту твору «Давня казка».

У свою чергу, Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки пропонують своїм користувачам різноманітні програми медіаінформаційної грамотності. Одна з найдієвіших серед них – медіаклуб «NaVi» («Народжені перемогати»), учасниками якого є лідери шкільного самоврядування, учасники міського шкільного парламенту.

На черговому засіданні медіаклубу його учасники розглядали питання: що сприяло бурхливому розвитку інформаційного суспільства? Що передувало до виникнення сучасних медіа? У чому полягає докорінна відмінність електронних, зокрема мережевих, медіа сучасності від традиційних.

Діти розглянули та проаналізовали матеріал про чотири основні інформаційні революції, їхній вплив на розвиток медіа. Дійшли до висновку: популярний вислів Уінстона Черчілля: «Хто володіє інформацією, той володіє світом» вже не є таким актуальним зараз. Нині важливіше не володіти інформацією, а вміти відбирати корисну для себе інформацію зі щоденного інформаційного потоку, знаходити новий зміст, створювати й моделювати нові меседжі, засвоювати повідомлення, вміти розрізняти маніпуляції та критично мислити.

Робота клубу триватиме протягом усього навчального року.