Рятувальники Корабельного району спільно з журналістами провели рейд з пожежної безпеки у побуті

6 лет назад 0

З метою попередження трагічних наслідків у період опалювального сезону, рятувальники Комсомольського РВ м.Херсона ГУ ДСНС області спільно з представниками Нацполіції та засобів масової інформації провели профілактичні відпрацюваня на вулиці Чайковського і провулках Насипному та Учбовому. Такі заходи є одним із методів боротьби з пожежами у житловому секторі, на яких щодня гинуть та травмуються наші громадяни.

Під час відпрацювання співробітники Служби порятунку вкотре роз’яснили людям норми і правила пожежної безпеки під час використання обігрівачів, електропобутових приладів, а також користування пічним опаленням. Особливу увагу було приділено особам, які належать до підвищеної «групи ризику», які за певних причин опинилися у складних життєвих обставинах.

Рятувальники зазначають, що найчастіше у ході обігріву пожежі в житловому секторі виникають внаслідок необережного поводження з пічним опаленням, через несправні побутові прилади та перенавантаження електромережі. Тож, Служба порятунку закликає громадян завжди дотримуватися простих правил безпеки у побуті для того, щоб не стати частиною невтішної статистики.

Під час зустрічей з людьми в їх оселях рятувальники здебільшого рекомендували, що варто відремонтувати чи замінити, щоб очевидно не наражати себе на небезпеку. Приміром, в одній із квартир і гріються відкритою електроплиткою і тут же на ній готують. Проводка ледь «жива» — скручені дроти з різних матеріалів – алюмінію та міді. А це нерідко призводить до замикання. У якому стані знаходяться розетки, електроподовжувачі? Це – «класика жанру»: обгорілі, не прикручені до стіни, тягнуться просто по дерев’яній долівці чи доріжках. Така ж історія і з саморобними «козлами». Це просто витвори мистецтва народного жанру – цеглини просто на металевих трубках і на них просто сушаться недопалки.

На провулку Учбовому рейдівці відвали помешкання, де близько місяця тому сталася пожежа. Сусіди з впритул розташованих будинків самовіддано рятували родину з двома дітьми та їх багаточисельних гостей, яких було як у «рукавичці». Вогнеборці прибули за викликом оперативно і їм вдалося відбити вогонь від сусідніх приміщень, але загроза виникнення нового займання і перекидання вогню існує й досі. Цим переймаються жителі провулку і наголошують на тому, що відповідні служби не повинні зволікати, а частіше навідуватися з контрольними перевірками до складних сімей, особливо, якщо там ростуть діти. Рятувальники звертаються до батьків з проханням не залишати дітей самих без нагляду дорослих. Треба слідкувати за справністю засобів обігріву – пічного опалення, електроприладів. Не користуйтеся відкритим вогнем. Особливу увагу звертати на те, щоб були справними розетки, подовжувачі. Не варто залишати ввімкненими в електромережу прилади в режимі очікування. Дорослі мають бути прикладом для молодших у дотриманні правил пожежної безпеки у побуті, а стороннім людям не можна бути байдужими у випадках виникнення надзвичайних подій.

Крім жителів району, які потрапили до обов’язкового списку відвідування, рятувальники зустрічалися і з перехожими та власниками приватних вуличних кіосків, що опалюються від загальної системи опалення будинку. Приємно зазначити, що переважна більшість співрозмовників сприймали рекомендації і побажання з розумінням і ділилися власним досвідом до чого призводить нехтування правилами пожежної безпеки. І звичайно всі учасники рейду отримували від рейдів листівки і пам’ятки застережного характеру.

ГУ ДСНС у Херсонській області