Що стоїть за уявною реорганізацією двох дитячо-юнацьких шкіл?

6 лет назад 0

Сьогодні відбулась прес-конференція на тему: «Що стоїть за уявною реорганізацією двох дитячо-юнацьких шкіл? Перспективи розвитку спорту на Херсонщині». Спікерами виступили люди, що мають безпосереднє відношення до спорту: депутат міської ради, в.о. директора Херсонського вищого училища фізичної культури — Валентин Сух, в.о. директора Школи вищої спортивної майстерності, голова ГО «Федерація з веслування на байдарках і каное» — Олексій Мотов,голова комітету з питань молоді та спорту Громадської ради ХОДА — Ігор Гарагуля, голова постійної комісії з питань міжнаціональних відносин, культури, науки, освіти, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, курортно-туристичної діяльності Херсонської обласної ради – Володимир Шадрін, директор ДЮСШ №2 – Олександр Черніченко.

Питання щодо сумнівної реорганізації двох дитячо-юнацьких спортивних шкіл, за бажанням управління з питань фізичної культури та спорту ХОДА, нещодавно знов обговорювали на засіданні постійної робочої групи з контролю та координації розвитку веслувальних видів спорту.

Чому за бажанням управління? Тому, що про існування цієї робочої групи Голова ХОДА Андрій Гордєєв не мав уявлення.

Тренери, спортсмени та їх батьки відкрито заявляли на прес-конференції, що влада, під лозунгом відродження спортивної слави веслувальників, знищує дитячо-юнацьку спортивну школу № 2, маючи за мету заволодіти «ласим шматком» землі у третьому затоні. Зараз акт на постійне користування цією земельною ділянкою, належить ДЮСШ №2.

В-перше в Україні за роки незалежності, за ініціативою все ж того управління, яке повинно опікуватися розвитком спорту, в 2016 році були зняті статуси спеціалізованої з дитячо-юнацької спортивної школи № 2 та з спеціалізованої з дитячо-юнацької спортивної школи з веслувальних видів спорту. Реалізувавши, такі «ганебні ініціативи» для Херсонщини, начальник управління пан Семченко все ж продовжує займати свою посаду. В Міністерстві молоді та спорту подиву даються такому відношенню до збереження та розвитку дитячо-юнацького спорту.

Тієї ж думки і депутат Херсонської обласної ради Володимир Шадрін, який заявив, що до роботи управління з питань фізичної культури та спорту у депутатів обласної ради питань багато — не прийнято Звіт про виконання програми фізичної культури та спорту 2013-2016 р.р., тричі повертається на доопрацювання програма розвитку фізичної культури та спорту 2017-2020 р.р., не виконуються висновки та рекомендації постійної комісії з питань міжнаціональних відносин, культури, науки, освіти, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, курортно-туристичної діяльності Херсонської обласної ради. Робота начальника управління Юрія Семченко визнана депутатами незадовільною.

В.о. директора ХВУФК Валентин Сухнаголосивпро успіхи вихованців, але висловив занепокоєння, чи матимуть майбутнє ці діти після закінчення училища при такому стані справ у сфері фізичної культури та спорту? Як депутат Херсонської міської ради він вважає, що необхідні злагоджені пропозиції та дії саме виконавчої влади, в особі Управління. Але пропозиції щодо розвитку надходять найчастіше від когось з депутатів чи спортивної спільноти.

«Примарними» олімпійськими перспективами Херсонщини- 2020 стурбований в.о. директора Школи вищої спортивної майстерності Олексій Мотов, який дев’ять років очолював Національну збірну України з веслування на байдарках і каное:

«На сьогоднішній день зруйновано структуру, яку ми перейняли від радянських часів — дитячо-юнацькі спортивні школи — Херсонське вище училище фізичної культури – Школа вищої спортивної майстерності. Як ми можемо виховати олімпійського чемпіона, якщо виконавча влада не піклується про резервний спорт? Спільно з Ігорем Гарагулею, ми розробили програму щодо формування резервної команди та стимулювання провідних спортсменів Херсонщини по підготовці до Олімпійських ігор 2020. Але до нас не те, що не прислуховуються — нас зовсім не чують».

Обрана методика роботи чиновників: безініціативність, деструктивність дій, байдужість, декларативність роботи цілком зрозуміла — увірвати як найбільше, поки знаходяться при «високих» посадах.

Не допустити ліквідацію існуючих дитячо-юнацьких спортивних шкіл, добитися нового підходу до формування та реалізації державної політики в сфері фізичної культури та спорту на Херсонщині, відверте висловлення недовіри начальнику управління фізичної культури спорту ХОДА – це основні посилання сьогоднішньої конференції від спортивної спільноти нашого регіону.