Сучасна Гончарівка створює нові креативні майданчики

5 лет назад 0

Сучасна книгозбірня яка вона? Вже не перший рік Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончаря є центром саморозвитку, місцем цікавих зустрічей та креативним простором. Такий напрямок Гончарівка обрала ще декілька років тому – змінюючись під сучасні новації та запити аудиторії.

«Maker Space» – це світовий формат публічних майстерень, спрямованих на розвиток творчих та креативних здібностей «мейкерів». В перекладі з англійської мови це означає «зроби сам». Таким чином навчальний простір заохочує дорослих і дітей майструвати, грати та досліджувати за допомогою сучасного обладнання.

Проект «Maker Spacе» впроваджується в рамках програми «Вікно в Америку» Посольства США в Україні, яка діє в бібліотеці вже більше 15 років. Інтерактивний стіл з’явився у книгозбірні одним з перших та швидко набув популярності поміж читачів.

В Європі протягом останніх 10-15 років публічні бібліотеки перетворюються з пасивного сховища фондів в більш активний простір для натхнення і взаємодії суспільств. Широкого розголосу набула модернізація книгозбірень під модель «чотирьох просторів» – натхнення, навчання, місце зустрічей та перформативний простір. Метою моделі є виконання книгозбірні у суспільстві чотирьох функцій – досвід, участь, розширення можливостей та інновації.

Прикладом визнання важливої ролі бібліотек в сфері активного громадянства є уряд Фінляндії, який визначив роль бібліотек в своєму Національному плані розвитку для досягнення Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року. Згідно документу, роль публічних бібліотек як промоутерів активного громадянства, культурного різноманіття і демократії повинна бути посилена А самі бібліотеки визнаються як інструмент для запобігання розпалу ненависті, расизму та заохочення соціальної інтеграції.