В Олешках знайдено та віддано землі Героїв-визволителів часів Другої світової війни

6 лет назад 0

4 травня в Олешках відбулось перепоховання солдатів часів Другої світової війни. Останки семи невідомих солдатів були знайдені на території Херсонського передмостового плацдарму біля міста Олешки, де проходили жорстокі бої, під час яких звільнялися території Херсонщини й обласного центру від утисків нацистських загарбників.

Про це розповів керівник пошукової групи «Херсон» військово-патріотичного клубу «Каховка» Сергій Минкін: «Нажаль, ідентифікувати особистості воїнів не вдалося, але по ґудзикам, гільзам, залишкам амуніції та медальйону одного з військовослужбовців вдалося визначити, що це бійці, які воювали у 1943-1944 роках. Пошуками останків воїнів займаємося не перший рік і така робота проводиться на території Олешківського, Нововоронцовського, Каланчацького, Лепетиського та Чаплинського районі. У ході розкопок вдається знайти велику кількість артефактів воєнних років, а також снарядів і навіть досі діючих боєприпасів».

Сергій Минкін також зазначив, що проведенню пошукових робіт дуже заважають так звані «чорні археологи», які нівечать залишки Героїв у погоні за наживою.

«Наші солдати воювали не обов’язково у військовій формі – дуже часто вони йшли на ворога у звичайному одязі з маминим хрестиком на грудях», – додав керівник пошукової групи «Херсон».

Окрім останків, разом із загиблими воїнами були знайдені їх особисті речі: бритви, розчіски, ложки, кружка й зірка з головного убору. Все це буде передане до Олешківського музею бойової слави 89 Гвардійської дивізії.

Присутні учасники заходу в Олешківському Парку Слави вшанували пам’ять Героїв Другої світової війни хвилиною мовчання.

Після цього отець Михайло провів панахиду й невідомих солдатів часів Другої світової війни урочисто поховали у братній могилі як годиться Героям і захисникам рідної землі.

Херсонська ОДА