Важливі кроки щодо припинення масової загибелі птахів у Херсонській област

3 года назад 0

Починаючи з грудня 2020 року на території Херсонської області відбувається масова загибель птахів. Сьогодні їх вже більше двох тисяч. Причиною є використання аграрними підприємствами пестициду бродіфакум.

Сьогодні на засіданні ЕкоКомітету було ініційовано розгляд питання щодо масової загибелі птахів, в тому числі червонокнижних, на території Херсонської області, зокрема на території біосферного заповідника “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна. Про це повідомляє на своїй сторіці у Фейсбук Юлія Овчинникова

За результатами  попередньої зустрічі на минулому тижні з Головою Херсонської ОДА Сергієм Козирем, Херсонською ОДА було направлено на погодження у Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, а також Міністерство аграрної політики та продовольства України документи щодо заборони застосування на території Херсонської області пестициду бродіфакум відповідно до статті 49 Закону України «Про тваринний світ».

За інформацією заступника Міністра Олександра Васильовича Краснолуцького, вчора Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України надали погодження. Дуже чекаємо на погодження від Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Крім цього, Сергій Козир пообіцяв що на території Херсонської області будуть встановлені блокпости для перевірки аграрної техніки, буде запезпечено механічний збір рештків отруйного зерна та у разі, якщо будуть залишатися рештки — планують зорати поля, щоб не дозволити подальшого отруєння птахів.

ЕкоКомітет, спільно з Міністерством, в свою чергу, звернеться до всіх обласних державних адміністрацій з проханням ініціювати таку саму заборону пестициду бродіфакум на їх територіях, а також до Ірина Венедіктова Генеральна прокуратура України з проханням взяти під особистий контроль 9 кримінальних проваджень, які наразі відкриті у Херсонській області за фактом загибелі птахів.

Також ЕкоКомітет разом з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України підготує зміни до законодавства та підзаконних актів щодо обмеження використання пестицидів та агрохімікатів в межах природно-заповідного фонду й інших природоохоронних територій, зокрема встановлення відповідних охоронних зон, а також створення дієвих механізмів запобігання загибелі диких тварин та знищення територій, що перебувають у природному стані при веденні сільськогосподарських робіт.

Питання залишається під контролем ЕкоКомітету, інформацію щодо результатів діяльності та перебігу ситуації будуть розглядати на Комітеті через два тижні.