Власників старих авто врятують від тюрми

6 лет назад 0

Сьогодні власник транспортного засобу може мимоволі стати злочинцем. Для цього достатньо потрапити у ДТП чи просто використовувати старе авто, в якого внаслідок зносу стерлося заводське маркування. Про це повідомляє "ЗіБ".

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (№8036) таку ситуацію уможливлює диспозиція ст.290 Кримінального кодексу. Адже нею встановлена відповідальність за знищення, підробку або заміну ідентифікаційного номера, номерів двигуна, шасі чи кузова або заміну без дозволу відповідних органів номерної панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу. При цьому не конкретизується ні мета, ні форма вини особи.

Водночас відсутність ідентифікаційних номерів може бути спричинена обставинами, що не залежали від волі власника транспортного засобу. Як-от володіння авто до 2000 року виготовлення, коли виробником могли не наноситися такі позначення, чи корозія поверхні. Також ідентифікаційний номер міг бути втрачений внаслідок ремонту.

Тож автор проекту пропонує уточнити суб’єктивну сторону ст.290 КК. Зокрема, вказати, що відсутність ідентифікаційного номера через обставини, які не залежали від волі добросовісного власника транспортного засобу, не може ставати підставою притягнення його до кримінальної відповідальності.