Українці не купують черешню: що робити виробникам?

3 года назад 0

До початку сезону виробники черешні сподівались на високу ціну, оскільки через несприятливі погодні умови прогнози щодо врожаю були неоднозначними. Утім зараз на ринку спостерігається надлишок пропозиції, а попит невисокий через низьку купівельну спроможність населення. До того ж несприятлива погода призвела до погіршення якості продукту, що теж вплинуло на ціну.

Наразі черешню з саду українські виробники можуть реалізовувати максимум за 25 – 30 грн за кілограм, розповіла агроном ТОВ “Аврора” Євгенія Нікітюк. Подекуди ціна продажу нижча за собівартість.

За словами фахівчині, черешня – це не продукт першої необхідності. Через коронакризу попит на такі продукти знизився. Фермери знижують ціну та працюють у збиток, а закупівельники реалізують черешню кінцевому покупцеві за вдвічі вищими цінами.

Утім, вихід з такої ринкової ситуації є. Великі виробники можуть постачати черешню високої якості за кордон, зазначає Євгенія Нікітюк. Завдяки цьому можна буде розвантажити внутрішній ринок, внаслідок чого ситуація для виробників покращиться.