За друге громадянство можуть позбавити виборчого права

5 лет назад 0

Наявність в особи другого громадянства має автоматично позбавляти її права голосувати на виборах та бути обраним народним депутатом чи Президентом. Для участі у виборах на місцевому рівні такі вимоги не висуваються. Про це повідомляє "ЗіБ".

Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реалізації виборчого права громадян» (№9266) має небагато шансів стати законом у запропонованому вигляді. Але сама ідея може бути частково реалізована для перекриття доступу окремим кандидатам до виборних посад.

Документ містить імперативні норми, що позбавляють права балотуватися на пост глави держави чи до Верховної Ради українців, які потраплять до реєстру осіб, що набули громадянство іншої держави. Так само такі громадяни не зможуть проголосувати на виборах.

На тих, хто приховає факт добровільного набуття громадянства іншої держави, очікує штраф до 850 грн., а то й виправні роботи строком до року.

Втім, пропоновані обмеження виборчого права не передбачені Конституцією. Але якщо проект підтримає більшість нардепів, їх зможуть застосовувати доки Конституційний Суд не визнає цей факт. Тож українцям доведеться через суд доводити неправомірність зняття їх з реєстрації або не включення до списків виборців.