Бджоляри створили петицію проти використання інсектицидів

6 лет назад 0

Вони вимагають заборонити ввезення і використання імідаклоприду.

Бджолярі створили петицію на сайті Верховної Ради, в тексті якої вони вимагають заборонити ввезення, виготовлення, продаж і застосування інсектицидів на основі компоненту імідаклоприду, а також тих, які можуть наносити шкоду бджолам і навколишньому середовищу. Про це передає сайт kurkul.com.

Як відмічає Офісу ефективного регулювання (BRDO) у доповіді про ринок меду, в Україні відсутнє відповідне законодавство, на основі якого можна було б захистити інтереси виробників меду та визначити процедуру підтвердження обставин отруєнь для судів.

Сьогодні, існує єдиний нормативно-правовий акт, який регулює дане питання. Це «Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» від 2001 р. У випадках отруєння бджіл вона відсилає до іншої інструкції радянських часів 1989 р.

Виходячи з того, що застарілі інструкції не відповідають законодавству України, експерти запропонували створення нової, яка могла б забезпечити профілактику отруєння бджіл ЗЗР.

У пропозиції зазначається, що пасічник, який зареєстрував свої вулики в органах місцевого самоврядування, отримував би актуальні дані щодо всіх агровиробників, які знаходяться в радіусі 10 км від місця реєстрації пасіки. Сільська рада, в свою чергу, повідомляла б всіх таких агровиробників про нову пасіку та здійснювала контроль за належним інформування сторін з приводу кочівлі пасік або наміри виробників використовувати агрохімію.

До того ж, важливо затвердити правила щодо формування комісії з отруєння, до якої входили б староста села або голова ОТГ, представники територіального управління Держпродспоживслужби (ветеринарія та фітосанітарія), власник земельної ділянки та її постійний користувач. Потрібна також участь правоохоронних органів та незалежних свідків.