Було і щось хороше. Згадуємо, як пройшло мерство Володимира Миколаєнка, який вирішив не балотуватись

4 года назад 0

Володимир Миколаєнко керував Херсоном з 2014 року: 28 лютого 2014 він почав виконувати обов'язки секретаря міської ради. Згодом його обрали міським головою — і вибори він вигравав впевнено. Цього разу своєї кандидатури Володимир Миколаєнко не подав ані на вибори міського голови, ані на депутата будь-якого рівня. Ми вирішили пригадати його каденцію: що було позитивного, а що викликало обурення містян.
Мер з Майдана Володимира Миколаєнка обирали депутатом Херсонської міської ради з 2006 року. Всі каденції він балотувався від ВО «Батьківщина» — вона ж його висунула на пост міського голови у 2014-му, після Революції Гідності, у травні. До речі, у 2015-му він вже балотувався на мера як самовисуванець — від «Батьківщини» тоді йшов Владислав Мангер, який зрештою став другим.
Одним із перших в листопаді 2013 року Володимир Миколаєнко вийшов на херсонський Майдан. Ось як він тоді згадував Майдан 2004-го, також у Херсоні.

У 2014 році під час буремних подій в Україні Володимир Миколаєнко був активним учасником херсонського Майдану та відзначився активністю і у Києві.

Володимир Миколаєнко — посередині — в Києві 19.02.2014.

На той час — у 2014-му — Володимира Миколаєнка добре знали, як борця за суверенітет України, ярого противника будь яких колаборантських настроїв у Херсоні. 28 лютого він замінив на посаді секретаря Херсонської міської ради Зою Бережну і фактично очолив Херсон. За три місяці після цього став міським головою на позачергових виборах, а в жовтні 2015-го — на чергових.

У квітневому сюжеті ТСН 2014 року Володимир Миколаєнко повідомляє про можливі провокації з боку сепаратистів та опір їм з боку міської влади. Нагадаємо, за три тижні до цього сюжету провели кримський «референдум», а за 5 днів росіяни увійшли до Слов'янська.

Був випадок, коли Володимир Миколаєнко відкрито заявляв про можливі провокації у Херсоні та звинувачував у цьому депутатів від «Партії регіонів». Йдеться про спробу «референдуму» в Херсоні накшталт кримського у 2014 році. Тоді херсонці, вийшовши під стіни міської та обласної рад, не допустили провокацій, а також мали підтримку Володимира Миколаєнка та низки проукраїнськи налаштованих депутатів.

Дивіться відео із прямою мовою Володимира Миколаєнка

До речі, свою проукраїнську позицію Володимир Миколаєнко зберігає до самого кінця своєї каденції. Наприкінці 2019 року, наприклад, він нагадав Володимиру Путіну, президенту Росії, що «исконно русские территории», до яких Путін відніс і Херсон, — це болота під Москвою.
Мені здається, ми маємо нагадати Путіну і всім його прибічникам, що споконвічні російські території — це болота під Москвою. Все інше — це території, якими московити заволоділи, завдячуючи власній тваринній жорстокості і підступності Фото  Олександра Корнякова

Втім, відверто проукраїнська позиція міського голови не завжди перетиналась із його діями: вже всередині 2016 року його першим заступником став екс-«регіонал»  Ігор Козаков.  Заступником він є і сьогодні. Але про це — згодом.
Маршрутки ходили ввечері, а диспетчерські ЖКГ працювалиЗараз важко в це повірити, але у 2014 — 2015 роках у Херсоні, наприклад, доволі непогано працювали комунальні служби. Приміром, диспетчерська КП «Херсонміськсвітло», яка обслуговувала цілодобово. «Гаряча лінія» міського голови, яка працювала і до того, стала більш популярною серед містян, а про їхні звернення навіть звітували.

А пригадуєте скандал із перевізником, який самовільно підвищив тариф до 4-х гривень у 2014-му році? Проїзд іще коштував 2 гривні. Тоді Володимир Миколаєнко проявив доволі жорстку позицію і навіть розірвав угоду з перевізником, порадивши йому їхати в окупований Крим і там так себе поводити: «Ми вже сьогодні з цими негідниками розірвали договір. Нехай вони на нас до суду подають». Тоді виконком проголосував за підвищення тарифу до 3-х гривень, а Володимир Миколаєнко зупинив дію цього рішення. Правда, сьогодні в це важко повірити?
Все змінилось в одну мить Майже все в місті змінилось буквально в одну мить — після голосування 31 серпня 2016 року за першого заступника міського голови. Ним став колишній депутат від «Партії регіонів»  Ігор Козаков : за нього депутати віддали 29 голосів. Зокрема пропозицію підтримав і  Володимир Миколаєнко.  До речі, необхідний мінімум для більшості голосувань — 28. Відтоді у міській раді почався розкол, який значно відобразився і на стані міста.

Фото Херсонської міської ради

На початку 2017 року в Херсоні спробували вперше підняти вартість проїзду у маршрутках, що обурило містян, адже перевізники тоді не надали публічно розрахунків. Почався транспортний колапс та «маршрутна лихоманка», як це явище часто називали в Херсоні. Але якщо тоді громадськість була невдоволена тим, що після 21.00 додому дістатись було важко, то сьогодні і після 19.00 в Херсоні це також проблема.
Фото з засідання виконкому у січні 2017 року, коли пропонували підвищити тариф на проїзд у маршрутках Херсона. Активісти імітують нічну маршрутку

Фото Олександра Корнякова

Іще одна проблема стала гострою у ці часи: сміття в Херсоні стало набагато більше. Через політичні колапси, які спричинили конфлікти всередині виконавчих органів, а також проблеми зі сміттєзвалищем у Херсоні сміття в місті прибирати стали дедалі гірше, а скарги на «гарячу лінію» міського голови та до інспекції з благоустрою далеко не завжди вирішували проблему. Ми неодноразово писали про це, а також самотужки намагаємось змінити стан проблеми на краще. Читайте більше у нашому матеріалі.
Мер на гойдалці та відірваний рукав З часом Володимира Миколаєнка почали дедалі більше критикувати та висміювати. А справжнього інформаційного вибуху набули дві події. Розповідаємо.

Взимку в Херсоні, як правило, до транспортного колапсу додається ще й ожеледний: вулиці дуже сковзкі, адже із ожеледицею майже не борються. Це стає причиною травм та невдоволення громадян, а також — провокацій. Одну з таких херсоні добре пам'ятають за участі  Кирила Стремоусова  — блогера, відомого провокативними заходами, зокрема організацією «славянских пробежек». У 2017 році взимку він почубився з Володимиром Миколаєнком через ожеледицю і навіть пошкодив рукав пальто мера. Щоправда, судові тяганини не завершились хоча б більш-менш значущим покаранням за це.

У відео — момент конфлікту з мером та відірваний рукав

Друга інформаційна бомба 2017-го року — це фото журналістки  Ольги Яніві,  на яких Володимир Миколаєнко «осідлав» дитячу гойдалку в парку. Невинні фото стали навіть причиною погроз журналістці з боку оточення мера.


Володимир Миколаєнко тоді став героєм численних мемів та сюжетів журналістів. У пресслужбі мерії тоді пояснили, що дітей на майданчику не було, тому випробувати на міцність дитячу гойдалку міський голова вирішив самотужки.Миколаївська художниця  Олександра Березенко  увічнила херсонського мера на гойдалці у своїй картині.

І наостанок… Сьогодні Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко часто стає героєм критичних оглядів, його звинувачують у багатьох херсонських колапсах, зокрема сміттєвих та транспортних. За його підтримки намагались кілька разів — понад 10 — проголосувати створення муніципальної поліції, до складу якої мали увійти проросійськи налаштовані активісти. Він підтримував резонансні голосування щодо земельних питань, з якими не погоджувалась громада. В той же час, він завжди був на сторожі цілісності Херсона, підтримував усі заходи щодо збереження української мови в місті, протистояв численним спробам активності колаборантів.
Втім, його каденція добігає кінця і вже за місяць — два ми дізнаємось ім'я нового очільника міста. А 6,5 років Володимира Миколаєнка відійдуть в історію.

Володимир Миколаєнко з онуками

Кавун. сити Полина Светлова