Нацбанк повісив усіх собак на українців

6 лет назад 0

Фахівці попереджають українців про погіршення ситуації на міжбанку. І хоча це уявити складно, однак в НБУ переконані, що буде ще гірше.

Більше, того, самих українців звинувачують у ситуації, що склалась.

Про це повідомляє Politeka.

Так, в оприлюдненому на сайті регулятора "інфляційному звіті" за січень 2018 року, говориться про ризик посилення в найближчі роки міграційних процесів, і відзначається, що це тільки погіршить ситуацію в економіці.

Згідно з даними Євростату (статистичної організації Єврокомісії), які наводяться в звіті, в 2016 році українці отримали найбільшу кількість дозволів на проживання в ЄС (589 тис. або 17.6% всіх дозволів), що на 17.8% більше, ніж у 2015 році.

Левову частку їх (87%) надала Польща, 4,1% — Чехія, що становить 87.5% і 30.3% всіх дозволів відповідної країни. Велика частина з них (82,7%) всіх дозволів українці отримали з метою працевлаштування.

Як зазначає НБУ, масова трудова міграція українців несе в собі ризики зменшення рівня потенційного ВВП, що звужує можливості економічного зростання країни в подальшому.

У доповіді згадали також і заробітчан, які виїздять закордон працювати, а отже міграція знижує продуктивність. Крім того, проблема в тому, що їдуть люди працездатного віку.

Однак в цьому Нацбанк бачить і позитивні зміни, такі як привернення до України відсотки за рахунок приватних переказів заробітчан з країн ЄС.

А національна валюта після декількох днів впевненого зростання знову пасує перед доларом.