9 ознак, що ваші проблеми з пам’яттю ненормальні й слід піти до лікаря

6 лет назад 0

Спотворені, перемішані, і навіть неправдиві спогади можуть трапитись з будь-ким із нас у будь-якому віці.

Наша лобова частка допомагає бути уважними, зберігати та відтворювати інформацію, а також впорядковувати спогади.

У старшому віці лобова частка не працює так добре, тому нам потрібно більше зусиль для концентрації, вивчення нової інформації, і відтворення подій чи даних.

Huffington Post наводить поширені скарги на пам’ять і пояснює, які проблеми з пам’яттю є ненормальними та тривожними й потребують консультації у фахівця.

1. Ви вийшли з торгового центру після кількагодинного шопінгу, і вам потрібно знайти свою машину на паркінгу.

Труднощі у пошуку своєї машини на паркінгу – одна з найпоширеніших втрат пам’яті. Частково причина в тому, що ми неуважно паркували авто: відволіклися чи говорили з другом.

Ненормально шукати машину більше години, або не могти знайти її без допомоги.

2. Ви бачили фільм минулого тижня і він дійсно вам сподобався. Ви рекомендуєте його другу, але не можете згадати назву стрічки без додаткових зусиль.

Труднощі у відтворенні інформації можуть бути цілком нормальними, така практика стає все звичнішою з віком.

Тут допоможуть підказки, які ми можемо створювати собі самі, або надходити від інших.

Ненормально не впізнавати інформацію, яку ми вивчили, коли використали сильні підказки. Якщо друг називає ряд стрічок і одну з них ми бачили минулого тижня, ми повинні вміти її розпізнати зі списку.

Не пам’ятати основні частини сюжету – це може бути ознакою швидкого забуття (за умови, якщо ви уважно дивилися фільм), яке може бути ознакою проблем із пам’яттю.

3. Друг дає вам координати свого будинку. І хоча маршрут недовгий та нескладний, товаришу потрібно повторити маршрут тричі, щоб ви змогли його запам’ятати.

Потреба в прослуховуванні інформації ще раз, щоб запам’ятати – це нормально для людей будь-якого віку.

Старшим людям зазвичай корисніше повторювати речі порівняно з молодшими.

Тож не хвилюйтесь, якщо вам потрібно повторити більш ніж один раз, незалежно від того, чи це маршрут, список покупок чи чиєсь ім’я.

Ненормально швидко забувати інформацію, коли ви вже добре її вивчили.

4. Ви їдете маршрутом, яким пересувались раніше як мінімум 20 разів, але цього разу ви загубилися і не можете самотужки знайти дорогу.

Якщо ви добре знаєте маршрут, забувати його є тривожним знаком, навіть якщо ви певний час ним не користувалися.

5. Ви усвідомили, що шукаєте календар декілька разів на день, щоб запам’ятати свій графік.

Впевнитись, що у вас 2,3, 4 пункти у щоденному розкладі – це цілком нормально, тому спокійно повертайтесь до графіку декілька разів на день.

Але якщо ви розумієте, що вам постійно впродовж дня слід заглядати у календар, бо ви не можете запам’ятати, це не нормально.

6. Ви плануєте пообідати з другом завтра. А потім дивитесь у календар і бачите, що завтра ми плануєте обідати не з Джессі, а з Джоан, а з Джессі ви доповилися про зустріч наступного тижня.

Переплутати інформацію – це цілком нормально. Такі помилки стають частішими з віком.

Ненормально, коли через плутатину в пам’яті ви насправді приходите у помилкове місце чи час, або взагалі пропускаєте зустріч.

7. Ви не можете купити правильні речі у магазині. Виходить лише, коли ви користуєтеся списком.

Більшості людей потрібно записати список покупок, щоб купити все, що слід. До того ж, він діє як нагадування.

Якщо ви часто купуєте “не ті” речі в крамниці і приходите додому не з тими покупками, які планували зробити, чи часто купуєте непотрібні речі, бо не пригадуємо, що вони у вас уже є, це не нормально.

8. Ви задовго шукаєте ключі, окуляри чи гаманець.

Якщо ви набагато довше шукаєте предмети, ніж робили це раніше, якщо це заважає вам приходити кудись вчасно, це може бути ранньою ознакою проблем із пам’яттю.

9. Ви зустрілися з садівником, щоб обговорити, які рослини хочете посадити. Садівник називає 10 різних типів рослин і питає, який вам подобається найбільше. Ви хочете попросити назвати рослини ще раз, коли чуєте, як ваша “половинка” питає, як конкретні 4 типи виглядатимуть у поєднанні один з одним.

Якщо ваша “половинка” затятий садівник, може відрізнити одні види рослин від інших, це абсолютно нормально, що їй набагато легше запам’ятати список рослин. Нам усім легше запам’ятовувати, коли інформація пов’язана з тим, що вже знаємо чи в чому є експертами.

Хоча якщо вам завжди було важко запам’ятати імена людей, чи вам важко підібрати слова, щоб завершити речення, й інші люди додають їх, щоб завершити ваше речення – це не добра ознака.


Новости по теме

За выходные полицейские Херсонщины составили 33 протокола за нарушение санитарных мероприятий

3 года назад
С сегодняшнего дня на территории Херсона, Белозерского, Ивановского и Новотроицкого районов начинают действовать правила, характерные для «желтой зоны» карантина. Полиция Херсонщины просит всех неукоснительно соблюдать ограничительных мер. Ведь за... Подробнее

У Херсоні кандидатів у Почесні громадяни відтепер добирають прискіпливіше

2 года назад
Стати Почесним громадянином Херсона стало складніше. Відтепер кандидатури не одразу виносять на розгляд сесії — спершу досягнення претендентів на звання вивчають у спеціальній комісії, потім — у постійних депутатських... Подробнее

23-24 августа в Херсоне временно перекроют движение транспорта

3 года назад
23-24 августа в Херсоне временно перекроют движение транспорта. Соответствующее распоряжение подписал мэр Игорь Колыхаев. Как сообщает пресс-служба Херсонского городского совета, движение будет перекрыто: — по пл. Свободы (в обоих... Подробнее

Ажиотажное начало навигации в Херсоне

4 года назад
Большим ажиотажем сопровождалось открытие сезона пассажирской навигации в низовьях Днепра. Мест в небольших баркасах для толп дачников катастрофически не хватало, поэтому чтобы добраться на «фазенды», им приходилось нанимать моторные... Подробнее

Оставить комментарий.

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены*