Абітурієнти з тимчасово окупованих територій можуть перетнути кордон без проходження самоізоляції

4 года назад 0

Про це йшлося на робочій нараді за ініціативи завідувача Сектору у Херсонській області Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Дениса Чистікова та за участю співробітників Представництва Президента України в АРК, регіональних представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в АР Крим та м.Севастополі, Херсонської обласної державної адміністрації, Херсонського прикордонного загону, освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» і членів громадських організацій.
Учасники обговорили лист Міністерства освіти і науки України, який був направлений керівникам уповноважених закладів вищої та фахової передвищої освіти. А саме: внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID -19». Зміни стосуються переліку осіб, які не підлягають самоізоляції під час перетину кордонів на контрольованих пунктах. Зокрема, це стосується абітурієнтів, які вступають через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас Україна» за запрошенням закладу вищої освіти.
За словами організатора, також існують проблеми з перетином адміністративної межі у дітей з ТОТ Крим та супроводжуючих їх осіб, які пов’язані з не пропуском на контрольовану частину України з боку російських прикордонників на тимчасово окупованій території Кримського півострову.
У зв’язку з цим представники освітніх центрів «Крим-Україна» мають інформувати відповідні органи центральної виконавчої влади про зазначені факти для подальшого формування відповідних кейсів, які будуть направлені на відстоювання Україною інтересів своїх громадян з ТОТ на міжнародних площадках, а також вжиття відповідних заходів реагування.
Керівниця освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна», доцент кафедри менеджменту і адміністрування ХДУ Тетяна Казакова розповіла, що абітурієнти з тимчасово окупованих територій можуть перетнути кордон без проходження самоізоляції за запрошенням, яке формується закладом вищої освіти, на базі якого створений освітній центр.
Для цього абітурієнти мають надіслати звернення до ЗВО та заяву про те, що вони не контактували з потенційними особами, які є хворими на COVID -19: «І на підставі заяви та звернення ми робимо запрошення й надсилаємо потенційним абітурієнтам. А вони, у свою чергу, їх роздруковують та показують на перетині кордону», — зазначає Тетяна Казакова .
Прес-центр ХДУ
За детальною інформацію щодо отримання запрошення або процедури вступу до Херсонського державного університету потенційні абітурієнти можуть звернутися до освітнього центру «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».
Адреса: Херсон, вул. Університетська 27.
Контакти: e-mail: kazakova@ksu.ks.ua, телефони: (0552) 494375, (095) 648 30 28, (095) 592 91 49, (096) 613 05 16