Архітектори розробили проєкт розвитку приморських міст Херсонщини

3 года назад 0

У Херсоні відбулася презентація результатів міждисциплінарного проєкту "Південне узбережжя України: від дослідження до розвитку: Генічеськ-Скадовськ 2030". Щоб втілити цей проєкт, об’єдналися архітектори Києва, Харкова, Дніпра та Одеси.  

Як розповіла Суспільному членкиня правління ГО "Урбан Ре-паблік" Юлія Манукян, головні завдання проєкту — дослідження урбаністичного потенціалу приморських міст Генічеськ та Скадовськ і розробка альтернативних сценаріїв просторових, архітектурно-містобудівних трансформацій, які дадуть поштовх до якісних екологічних, соціально-економічних і соціально-культурних змін.

"Чому 2030? Тому що є сенс орієнтуватися на розвиток міст в найближче десятиріччя. Чому саме Скадовськ і Генічеськ? На думку проєктної команди, це — ключові міста південного узбережжя України для розгортання програми урбаністичного розвитку прибережних міст і територій. Якісні поворотні зміни в їх розвитку стануть стимулом для більш широкої програми реновації українських прибережних територій як у Херсонській, так і у Одеській, Донецькій та Запорізькій областях. Тобто, цей досвід можна тиражувати і адаптувати з урахуванням локальної специфіки ", — розповіла Юлія Манукян. 
Керівник проєкту, харківський архітектор Ігор Лялюк прокоментував необхідність і своєчасність проєкту.

"У більшості невеликих міст східної і південної України схожі проблеми. Вони страждають на одну й ту саму "урбаністичну" хворобу, яка називається "Місто-неформат". У представника класичного європейського міста, якого занесе у наші південні містечка, завжди виникає питання: "Де я? У місті чи в селі?" Адже його уявлення про місто й міський досвід абсолютно не співвідносяться з тим, що він бачить навколо себе. "Лікування" міст, як і лікування різних хворих людей з однаковим діагнозом, має схожий "протокол терапії". На меті — "розморозити" такі "урбаністичні ембріони" і виростити їх у повноцінні міста європейського типу" , — сказав Ігор Лялюк.
Проєкт стартував 1 грудня 2020 року. Цього ж місяця команда здійснила моніторинговий візит до Скадовська та Генічеська, де провела низку зустрічей з владою, місцевими лідерами громадської думки, представниками бізнесу, краєзнавцями. Обговорювали перспективні для урбаністичного апгрейду міських локацій.
За результатами досліджень на презентації були представленні 6 концепцій зонування та просторового розвитку приморських міст – три для Скадовська і три для Генічеська.

"Можу сказати, що презентовані проєкти — сучасний погляд на вигляд курортів Херсонщини. Це нова туристична інфраструктура, зони для відпочинку, міський простір, готельні містечка, театри, кафе, сучасна берегова зона та інші місця, які можуть зацікавити туристів" , — сказав голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир.

Суспільне Херсон