«Це — частина душі українця». Майстриня з Херсона розповіла, як обрати вишиванку

3 года назад 0

Херсонська майстриня Ольга Федоренко вважає вишиванки не просто одягом, а частиною душі кожного українця. Жінка переконана, що кожна з них має власний характер і настрій. Як обрати свою вишиванку, Ольга розповіла  Суспільному .

"Все просто. Обирайте серцем і пам'ятайте — вона супроводжуватиме вас все життя!" , — каже Ольга Федоренко.
Сама Ольга вишиває вже понад 20 років. Весь цей час жінка збирає візерунки інших майстрів і створює власні.

" Я так захопилася історією української вишивки, її різноманіттям, що вирішила спробувати. Мені було сорок років, коли почала вишивати. Сама навчилася. Розпитувала майстринь, що робити, як краще, які вони способи застосовують? Купувала газети, журнали. Раніше там публікували теми для вишивки. Ходила до краєзнавчого музею дивитися, які характерні вишивки для нашого краю були на той час. А далі так — одна майстриня брала в іншої, перешивала, щось своє додавала. Тож і виходив той самий унікальний візерунок" , — розповідає Ольга.
За словами вишивальниці, херсонські візерунки дуже різноманітні, тут є квіткові орнаменти, символічні зображення птахів: зозулі, півні.

Одна з найпоширеніших ідеограм – "Світове дерево", це — образ Матері-Землі. Працюючи з вишиванками,  майстрині вкладають у них свій настрій та душу.

"Буває, людина робить замовлення, хоче конкретний візерунок. Іноді довго шиєш, бо потрібен відповідний настрій. Зараз у тренді — вишиті захисні маски. Стараюсь так, щоб вони теж були характерними і унікальними" , — каже майстриня.
Вишивальниця радить обирати собі сорочку чи сукню за характером. Спокійним людям підходять прості, ніжні вишивки з легким орнаментом і спокійними кольорами. Емоційним радить більш яскраві та чіткі візерунки.

"Мені дуже подобається, коли всі одягають вишиванки, такі всі гарні, яскраві. Вишиванка красить кожну людину. Хочу, щоб наші діти також любили вишиванки, це ж — наш код нації. Як вишиванку одяг, все – українець. Дуже гарний у нас національний одяг. Я навіть не знаю, чи є у світі ще такі гарні національні костюми, як наші – українські", — каже Ольга Федоренко.
 Що відомо:

  • День вишиванки в Україні відзначається традиційно щороку у третій четвер травня.   Він започаткований студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році.