Еліксир молодості знайдено у… кишківнику

7 лет назад 0

Цілком можливо, що еліксир молодості вже є всередині нашого організму,і розташовується він в кишківнику.  Експерти стверджують, що "хороші" бактерії можуть допомогти в розробці радикального лікування старіння. Певні різновиди кишкових бактерій здатні збільшити тривалість життя, принаймні, у мікроскопічних хробаків, як показали клінічні дослідження.

Вчені виділили бактеріальні гени, що продовжують життя черв'якам, а деякі з них також захищають від пухлин. Ці бактерії у складі харчових додатків можуть почати використовуватися для уповільнення природних процесів старіння, вважають вчені з Університету Техасу (США).

Вони підкреслюють, що наукове співтовариство з великим піднесенням досліджує внутрішні зв'язки нашого організму з мільйонами мікробів — мікробіомом кишківника, який впливає на численні функції тіла, включаючи когнітивну діяльність і метаболічну активність, а також старіння.

В ході нової роботи дослідники спробували з'ясувати, чи здатна генетична композиція мікробіома також мати значення при визначенні тривалості життя. Оскільки подібного роду експерименти дуже складно проводити на ссавцях, дослідники вивчали мікроскопічних лабораторних черв'яків C.elegans, які за розміром не довше шпилькової головки. Однак вони мають деякі загальні характеристики з біологією людини, пише neboley.com.

Особливо досліджувався ефект кожного гена бактерії E.coli з 4 000 і наслідки їх  видалення. Коли черв'яків годували мутованими бактеріями, тривалість життя черв'яків збільшувалася. З майже 4 000 досліджених генів бактерій 29 при їх видаленні збільшували тривалість життя черв'яків. 12 з цих бактерій-мутантів також захищали черв'яків від росту пухлин і скупчення бета-амілоїд білків, що є характеристикою старечого недоумства у людей.

Подальші експерименти також показали, що деякі з бактерій з віддаленими генами збільшили тривалість життя черв'яків за рахунок впливу на певні біологічні процеси в їх організмі, пов'язані зі старінням.