Херсонців штрафують за "жарти" з поліцією

4 года назад 0

Рятувальні служби створені для того, аби допомагати людям у критичних ситуаціях. Проте не всі громадяни так думають і вирішують трохи пожартувати. Наприклад, з поліцією.
Так, ще у травні один херсонець подзвонив у 102 і повідомив, що знайшов на вулиці гранату. Екіпаж якнайшвидше прибув на місце, проте самого заявника там не було. Чоловіка знайшли, він вже був «під градусом». Херсонець зрозумів, що грошей на таксі у нього немає, тому вирішив, що саме поліція зможе відвезти його додому.
А влітку ще один жартівник викликав правоохоронців, запевняв, що його викрали. На місці з’ясувалось, що він просто побився об заклад з другом, що поліція приїде і відвезе його додому…
— За 7 місяців 2020 року за ст.183 КУпАП(Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) складено 108 адміністративних матеріалів, – ділиться статистикою прес-офіцер Управління патрульної поліції в Херсонській області Андрій Кований .
Яке ж покарання передбачено для таких жартівників?
У США, наприклад, житель міста Пост-Фоллс 12 разів телефонував за номером 911, аби поліція вирішила неймовірно важливу проблему — на думку чоловіка, він заплатив занадто велику суму в барі за напої. За настільки неприпустиму поведінку чоловіку тепер загрожує штраф в розмірі $ 1000 і рік тюремного ув'язнення.
А у Німеччині за помилковий виклик екстрених служб передбачено покарання від грошового штрафу (зазвичай від 100 євро і вище) до тюремного ув'язнення строком до одного року. А в більш серйозних випадках (наприклад, якщо було зроблено неправдиве повідомлення про закладений вибуховий пристрій) вже загрожує термін до двох років позбавлення волі.
В Україні покарання далеко не таке суворе. За завідомо неправдивий виклик пожежної охорони, поліції, швидкої медичної допомоги або аварійних служб передбачений штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 51 до 119 гривень.
Олена ПІМЕНОВА