Обмелілий Каховський магістральний канал, удар ЗСУ по залізничному мосту поблизу Чонгара, колаборанти-емігранти та крадене українське зерно для Африки: огляд подій за тиждень

9 месяцев назад 0

Огляд найважливіших новин за тиждень, 24-30 липня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму.

Херсонська область ​Контррозвідка СБУ провела багатоетапну спецоперацію із викриття агентурної мережі ФСБ у Херсоні. У результаті вдалося затримати резидента російської спецслужби, який тримав «на зв’язку» до 10 інформаторів у регіоні.​
***
​Компанія «Данон» планує перенести своє підприємство з Херсонської до Черкаської області. Таким чином вона намагається зберегти свої потужності від російських обстрілів і забезпечити їх необхідною сировиною, якої на півдні зараз недостатньо.
***
Залишки застояної води з першого б’єфу Каховського магістрального каналу російські окупанти перекидають до Бердянського району Запорізької області. Для цього вони заборонили місцевим підходити до русла каналу і намагатися використовувати воду з нього. На оприлюдненому днями відео, знятому поблизу села Заозерне Тавричанської громади Каховського району Херсонщини видно, що замулена вода в каналі ще є, але її рівень впав до мінімуму.
***
Національна поліція України 24 липня повідомила про підозру в колабораційній діяльності «директоркам» трьох захоплених окупантами шкіл у Генічеську і Каховці Херсонської області Ніні Зеленській, Наталії Бойко і Олені Федосовій. За цей злочин усім їм світить від п’яти до десяти років позбавлення волі.​
***
​Херсонський міський суд виніс вирок Лідії Альохіній, яка працювала спеціалісткою окупаційного центру зайнятості смт Білозерка на Херсонщині. Її визнано винною в колабораційній діяльності. Жінці заборонено обіймати посади в органах державної влади строком на 10 років. Також суд конфіскував 1/3 частини її особистого майна.
***
Компанія «Данон» не планує перенести своє підприємство з Херсонської до Черкаської області, щоб зберегти свої потужності від російських обстрілів і забезпечити їх необхідною сировиною, якої на півдні зараз недостатньо. 
***
Гауляйтер Каховки Павло Філіпчук закликав місцевих комунальників відпрацьовувати за отримувані ними російські продукти, електроенергію і воду. А в разі спроби виїхати з міста, пригрозив усіх їх звільнити, залишити без їжі, оголосити «зрадниками Росії» і передати їхні дані на всі українські сайти.
***
Компанія «Данон Україна» справді розглядала варіант релокації свого підприємства «Данон Дніпро» з Херсона до іншої області України. Цю інформацію ЦЖР підтвердив Дмитро Юнусов, директор департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської обласної військової адміністрації. Однак представники компанії «Данон Україна» заявили, що «це питання вже неактуальне».​
***
​Херсонська обласна прокуратура 25 липня повідомила про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану 24-річному Богдану Казнавецькому, аніматору, депутату Генічеської міської ради від «ОПЗЖ». Як уже раніше писав ЦЖР, він добровільно перейшов на бік окупантів. За це йому світить довічне позбавлення волі.
***
Російські окупанти вигнали 75-річного гауляйтера села Роздольне Каховської громади на Херсонщині Василя Забару. Замість нього новим «керманичем» призначили нікому тут невідомого і значно молодшого Олега Гончарова. Він виявився мешканцем Таврійська, колишнім підприємцем і ексначальником цеха місцевого вагонного депо.
***
Героїня численних публікацій ЦЖР, 35-річна Олена Мартинова з смт Любимівка Каховського району на Херсонщині отримала підозру від Національної поліції України в колабораційній діяльності. Підставою для неї стало те, що колаборантка торік очолила захоплену окупантами Каховську школу №5. Зараз вона очолює окупаційний відділ освіти Каховської громади, а школою замість неї «керує» інша колаборантка, 52-річна Вікторія Жученко.
***
СБУ 26 липня повідомила про підозру в колабораційній діяльності 35-річному Ростиславу Криворучку, гауляйтеру села Тарасівка Скадовської міської громади Херсонської області. На початку повномасштабної війни він був на заробітках у Європі і повернувся додому спеціально, щоб співпрацювати з окупаційною владою.​ Ростислав Криворучко, колаборант. Фото: окупаційні ЗМІ 30-річ​ний Станіслав Шеремет, перший призначений окупантами «директор» захопленого ними державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» тепер працює гауляйтером села Михайлівка Новомиколаївської громади Скадовського району на Херсонщині. Замість нього «Асканійським» керує колаборант Олександр Князєв.
***
Служба безпеки України 26 липня повідомила про підозру в пособництві державі-агресору 75-річному Володимиру Харлану, який очолив незаконно створену окупантами «Алешковскую центральную районную больницу» в Олешках. До цього Харлан працював завідувачем кабінету МРТ консультативної поліклініки Херсонської обласної клінічної лікарні.
***
У Новій Каховці на Херсонщині планують перейменувати вулиці і підготувати список об’єктів, що містять російську символіку для їхнього подальшого демонтажу. Це вимога Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», що набув чинності 27 липня 2023 року.​
***
​Російські загарбники повністю розграбували і перетворили на величезний смітник двоповерхову будівлю інженерно-диспетчерського корпусу керування системою водорозподілу Управління Головного Каховського магістрального каналу (далі – УГКМК) в смт Любимівка на Херсонщині. Грабувати його вони продовжують просто зараз. Тож відновлювати роботу каналу вони явно не збираються.
***
СБУ 27 липня повідомила про підозру 57-річній Наталії Десятовій з Херсона, яка очолила захоплений окупантами Херсонський обласний художній музей імені Олексія Шовкуненка. Перед звільненням Херсона вона керувала так званою «евакуацією» творів мистецтва до незаконно окупованого росіянами Криму. 
***
Після втечі до Швейцарії Олександри Карпенкової, окупаційної «директорки» Новокаховського професійного електротехнічного ліцею на Херсонщині, окупанти призначили там іншу колаборантку, 61-річну Ганну Сакевич. У захопленому закладі вже оголосили набір «абітурієнтів» на новий навчальний рік.
***
 Близько 05:30 ранку місцеві мешканці поблизу КПВВ «Чонгар» чули вибухи. Гайляйтер Херсонської области, колаборант Володимир Сальдо підтвердив, що «приліт» у залізничний міст все ж таки був. І звинуватив ЗСУ в атаці на «цивільний об’єкт».​ЗСУ заявили про успішний удар по залізничному мосту через Сиваш поблизу КПВВ «Чонгар» через Чонгарську протоку.​Головними наративами та фейками російських ЗМІ стосовно окупованих територій Херсонщини та Запоріжчини залишаються публікації, що мають на меті дискредитацію української влади та Збройних сил України. Майже щодня у підконтрольних окупантам виданнях з’являються матеріали про невдоволення мешканців звільнених територій своїм становищем. Жителі правобережжя Дніпра нібито втратили віру в українську державність та бажають повернутися у часи окупації. Для створення цих наративів росіяни активно використовують фейкові «свідчення» місцевого населення, думки псевдоекспертів та власну багату уяву. Окупаційні медіа  окупованої частини  Запорізької області посилено гойдали тему був «провалу»  контрнаступу ЗСУ.  Запорізька область ​За матеріалами СБУ і ДБР підозру у державній зраді отримав чинний народний депутат України від забороненої проросійської партії «ОПЗЖ» Олександр Пономарьов, якого українські правоохоронці викрили на співпраці з Росією.
***
Створений окупантами на ТОТ Запорізької області  «Государственный зерновой  оператор» відправлятиме зерно, вкрадене на окупованій території України, в Африку. Ймовірно, це саме те «безкоштовне зерно», яке президент РФ Путін пообіцяв відправити в шість африканських країн на саміті «Росія – Африка».
***
Запорізька область через своє географічне розташування є однією з малозабезпечених водою в Україні. Поверхневими джерелами для забезпечення населення питною водою є річки Дніпро та Берда, Каховське та Дніпровське водосховища та Каховський магістральний канал.

Внаслідок теракту на Каховській ГЕС, влаштованого російськими окупантами, знищена система постачання дніпровської води на півдні Запорізької області. Мешканці деяких громад в окупації вже відчувають нестачу питної води. Найскладніша ситуація з склалася в південних громадах двох районів – Мелітопольського і Бердянського.
***
Дані про колаборантів, які можуть перебувати на території європейських держав, Нацполіція України подає на внесення в базу розшуку Інтерполу.

Саме тому вирішив нагадати про колаборантів-емігрантів з тимчасово окупованого Півдня і Криму, а про деяких – розповісти вперше.

АР Крим і Севастополь У Джанкойському районі Криму вр​анці 24 липня після атаки БПЛА вибухнув склад боєприпасів окупантів в районі аеродрома Веселе біля села Вільне. Зупинено рух залізницею та на автотрасі Джанкой-Сімферополь. Населення прилеглих населених пунктів евакуювали.
***
Під час вибуху складів боєприпасів у Джанкойському районі окупованого Криму 24 липня було знищено партію ракет «Онікс», якими війська РФ останніми днями обстрілюють Одесу та Миколаїв. Рух залізницею та автомобільною трасою Джанкой-Сімферополь відновлено.
***
Незаконно засудженому у РФ політв’язню, кримськотатарському правозахиснику Еміру-Усеїну Куку після проведеної операції на кишківнику росіяни не надали жодних медичних рекомендацій, фактично лишивши його в колонії сам на сам з післяопераційними проблемами.
***
Студентів коледжу «Алабуга Політех» у вільній економічній зоні «Алабуга» в Татарстані відправили збирати іранські дрони-камікадзе Shahed для російської армії. Як писав ЦЖР, раніше там вели прийом випускників 9-11 класів на навчання з виробництва і управління безпілотними літальними апаратами, практичні заняття відбуватимуться на заводі ТОВ «Альбатрос».
***
ДБР заочно повідомило про підозру 9 колишнім військовим тактичної групи Повітряних Сил «Крим» ЗСУ, які після окупації півострова РФ у 2014 році змінили присязі, перейшли на бік ворога та продовжили службу в збройних формуваннях РФ.​
***
​Російський уряд продовжив терміни відновлення Керченського мосту до 31 грудня 2023 року.​Народний депутат від фракції Слуга народу Юрій Арістов, який хотів продавати Росії воду для Криму, складає мандат через  його відпочинку на Мальдівах. 
***
Шостий​ «Ялтинський міжнародний економічний форум» ​(ЯМЕФ), який мав відбутися в Москві в останньому кварталі року, знову скасували. Терміни його проведення невідомі.
***
З нового навчального року до російських шкіл, а отже, і навчальних закладів на ок​упованих РФ територіях, повернуть уроки початкової військової підготовки (ПВП). «Міністерство освіти» Криму готує до 1 вересня дорогі подарунки – «тренажери-манекени дорослого потерпілого», а також макети гранат та автомата Калашнікова на загальну суму понад 20 млн рублів.​
***
В Україні ще​ три окупаційні «судді» з Криму заочн​о отримали тюремні терміни за держзраду. Як стало відом​о Центру журналістських розслідувань, це «судді» Рошка Марина Володимирівна, Лантратова Антоніна Іванівна, Левченко Валерій Павлов​ич.

Прикордонне управління ФСБ РФ в окупованому Криму повідомляє про заборону з вечора 31 липня доступ цивільних осіб на косу Арабатська стрілка в Ленінському районі півострова. Цим шляхом російські війська перекидали техніку і боєприпаси після пошкодження ударом ЗСУ мосту через Чонгарську протоку. Водночас глава окупаційного уряду РФ у Херсонській області Андрєй Алєксєєнко повідомив про плани відновлення залізничного сполучення  з Кримом за маршрутом «Джанкой-Новоолексіївка-Генічеськ». Не виключено, що окупанти використають пасажирські потяги як живий щит для перекидання залізницею військової техніки на південь зі станції Джанкой.  Вид на Генічеськ з боку Арабатської стрілки, прямокутниками відмічено мости через дві протоки, літо 2020 р. Фото: Google  
***
Провідна міжнародна​ юридична фірма Covington & Burling LLP, яка виступає юридичним радником Групи Нафтогаз, залучить послуги американської розслідувальної компанії K2 Integrity, щоб виконати рішення Гаазького трибуналу про стягнення 5 млрд доларів за захоплення Росією активів НАК «Нафтогаз України» в окупованому Криму.
***
ФСБ заборонила балкеру Bmo River (IMO 8511914, flag Palau), який належить французській компанії, прохід Керченською протокою і наказало йому залишити те, що окупанти називають «територіальними водами РФ». Підставою для такого рішення стало обвинувачення у тому, що раніше судно нібито перевозило вибухові речовини в Україну.​
*******
У російському Сочі колегія суддів Третього апеляційного суду загальної юрисдикції, розглянувши апеляційні скарги на незаконний вирок «Верховного суду Криму» у сфабрикованій ФСБ справі про «див​ерсію на газопроводі» в селі Перевальне, 28 липня залишила без змін терміни позбавлення волі заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялову, громадя​нському журналісту Асану Ахтемову та його двоюрідному брату Азізу Ахтемову, але посилив покарання, зобов’язавши утримувати їх перші три роки відбування покарання у в’язниці, а наступні – у колонії суворого режиму.
***
У Козачій бухті в окупованому Севастополі ввечері 28 липня підірвали склад із боєприпасами. 
***
Сейран Мамбетов відомий на півострові у двох іпостасях: як підприємливий  шоумен, який створив комерційний концертний проект «Шеляллє», та як колаборант, який доклався до знищення єдиного у світі кримськотатарського телеканалу ATR і створення на противагу йому пропагандистської помийки «Миллєт», що фінансується окупаційним урядом РФ у Криму. 

І ось вам сенсація: зрадник Сейран Мамбетов  утік до США, де вже намагається гуртувати навколо себе кримськотатарську громаду.