Херсонка створює картини на дверях під’їздів

4 года назад 0

  Карантин вніс корективи у стиль життя і плани мільйонів людей по всьому світу. На вимушений відпустці опинилися й більшість українців. Професійній художниці Анні Волик з Херсона сидіти, склавши руки, не довелося. Сама того не очікуючи, мисткиня стала прикрашати рідне місто. Ганна розписує двері під’їздів багатоповерхівок квітковими сюжетами. Містяни від її ідей у захваті.

Облуплена, колись зелена фарба просить не вгадувати її вік. Але це ще півбіди. Поверх неї, потьоками, якісь жовті каракулі. Ну а в центрі – так, щоб добре читалося, нате вам – «брат за брата»… Це, можна сказати, стандартні двері під’їзду, яких у Херсоні хоч греблю гати.Але віднедавна з’явилася альтернатива – вхід до будинку, розписаний квітами. Півонії, лілії, кульбаби, сакура… і все велетенських розмірів, у яскравих кольорах. Таку красу в звичайних, один на одного схожих дворах, створює Анна Волик. 34-річна херсонка працює художницею в одній зі столичних фірм. На час карантину підприємство роботу призупинило і в Анни з’явився вільний час. Розповідає – спочатку заполонила його виготовленням креативних принтів для захисних масок. Але якось зустріла знайому з сусіднього будинку. Жінка попросила вигадати щось веселеньке для дверей під’їзду багатоповерхівки, дуже вже понуро виглядали. Художниця, не довго думаючи, намалювала на вході кульбабки, а світлину роботи, для настрою друзів, у Фейсбуці виставила. Публікація спричинила фурор, швидко набравши понад дві тисячі переглядів. Херсонці засипали автора замовленнями: всі хочуть мати двері з квітами. Найактивніші мешканці в ОСББ, швидко збирають гроші на фарби і роботу художниці (20-30 гривень з квартири) і стають у чергу. Замовлень у мисткині вже на півроку назбиралося! У одному з будинків на вул. Сенявіна хочуть розписати всі чотири входи до під’їздів. Анна починає з сакури.

«Є сюжети простенькі, які дуже швидко переносяться на двері. А от з сакурою все по-іншому. Тут багато дрібних деталей, малюєш і уявляєш себе десь у Японії. За натурою я ж романтик», – розповідає Анна.Голова ОСББ час від часу виходить із будинку, помилуватися видовищем – красива дівчина створює красу, на простих металевих дверях.

-Знаєте, є люди, яким байдуже, як виглядає багатоповерхівка, в якій вони живуть. Але, на щастя, таких дуже мало. Більшість все ж розуміють – треба розвиватися, приводити до ладу свою оселю. Бо хто ж, як не ми? Анні ми дуже вдячні, її талант надихає щось робити, там, де ти живеш,  – розповіла голова ОСББ Надія Лазарєва.Малює Анна акриловими фарбами, а щоб вони трималися довго, зверху наносить лак. Гарантує, що такий малюк прикрашатиме двері мінімум 3 роки. Кольори фарб, як і сюжети, художниця зазвичай обирає сама. Але бувають і спецзамовлення. Приміром, один місцевий романтик попросив, щоб Анна зобразила на дверях фіолетові лілії – улюблені квіти коханої, з якою посварився. Виконуючи прохання, художниця й не здогадувалася, що це більше ніж малюнок. А вже згодом була приголомшена новиною – лілії на під’їзді дівчину розчулили, пара помирилася.Карантин завершується і фірма, де працює художниця, скоро відчинить свої двері для співробітників. От тільки кидати двері під’їздні Анна не збирається. Говорить, що стріт-артом займатиметься у вільний від роботи час.

Марина САВЧЕНКО, Новий день
фото автора.