Херсонський театр створив виставу про події в Білорусії

4 года назад 0

«Ображені. Білорусь». Читка п’єси відбулася буквально у вересні, під час XXII театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». І менше ніж за три тижні Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша представив на суд глядача однойменну постановку.
Це просто рекордний термін для вистави на великій сцені. На прем’єру «Ображені. Білорусь» приїхав білоруський драматург Андрій Курейчик. Перед початком вистави автор п’єси дякує херсонському театру за підтримку Білорусі й просить вибачення у глядачів, попереджуючи: буде брутальна лайка. Мовляв, тут без цього ніяк. Адже в основу твору і спектаклю за його мотивами покладено сучасні події в Білорусі, за якими спостерігає увесь світ. На думку письменника, матюччя уособлює систему, в якій живе його рідна країна.
— З правди слів не виріжеш. Там трапляються такі жорсткі слівця. Ви мене вибачте за це, але краще розуміти, що насправді відбувається, щоб робити свій вибір. Спасибі велике за те, що прийшли. Дякую вам, українці, за те, що ви наші справжні браття, в будь-якій ситуації, — сказав Андрій Курейчик.
Режисер вистави «Ображені. Білорусь» — заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк. Свого часу він вже поставив «Ображені. Росія», теж за п’єсою Андрія Курейчика. Спектакль про Білорусь задумувався давно, зробити ж його саме зараз підштовхнули події в сусідній країні. Режисер підкреслив: українські актори та митці не можуть бути осторонь того, що нині відбувається в Білорусі. Як відомо, серед інакомислячих, яких там переслідують через незгоду з режимом, чимало представників сфери культури. Закриваються театри, арештовують творчих людей. Тому вистава «Ображені. Білорусь» — це український протест, відповідь на відомі події. Причому таку позицію зараз зайняли багато театрів.
— Якось неправильно говорити флешмоб. Але ця п’єса, вона об’єднує. Її читки зараз відбуваються в багатьох театрах по всьому світу, вже є маса перекладів «Ображені. Білорусь». Це така мистецька підтримка білоруського народу, — розповів Сергій Павлюк.
Вистава «Ображені. Білорусь» — це херсонсько-полтавський тандем, адже в ній грають актори двох театрів. Світлана Журавльова, Костянтин Рогань, Сергій Мевша та Ірина Рура — від театру ім. М. Куліша. Тетяна та Олександр Любченки — актори Полтавського академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Гоголя. Запрошені виконавці ролей відзначають дуже високий рівень наших акторів і самого херсонського театру. Заслужений артист України Олександр Любченко грає головну роль в «Ображених. Білорусь» — чинного президента.
В інтерв’ю актор зізнався — аж ніяк не намагався копіювати «батьку», хоч манера говорити досить нагадує ту саму, лукашенківську. Завдання виглядати буквально як білоруський гарант не було. Справа в іншому — у тому, що відбувається в країні.
— Не люблю несправедливості, і тема свободи мені дуже близька. Це країна, яка прагне до свободи. Якщо ми не можемо допомогти білорусам буквально, перейти через кордон і щось там зробити, ми можемо діяти своїм мистецтвом. Так, ненормативна лексика є, і вона ріже слух. Але якщо ми говоримо відверто про якісь речі, давайте не будемо ханжами. Це відвертий біль, відверті сльози, відверта кров, відверті смерті, і тут немає місця театральщині. Все повинно бути правдиво, — розповів Олександр Любченко.


Сприймається вистава, направду, важко. Постановка пронизана сценами насильства. На сцені імітують побиття і приниження мітингувальників — власне те, про що розповідалася в новинах, тільки не білоруського ТБ. «Ображені. Білорусь» — це історія для тих, хто переймається подіями в сусідній країні, але вона точно не сподобається симпатикам «батьки». Червоним рядком через всю постановку проходить жага білорусів до свободи, з засудженням старого, звичного режиму. Жорстка вистава наштовхує на роздуми. Марина САВЧЕНКО Новий День