Художньому музею Херсона подарували понад 120 робіт

4 года назад 0

На початку червня Херсонський художній музей отримав в подарунок 122 графічні роботи від сучасних художників з Сум. Це малюнки олівцем, пастель, акварель, офорти і ліногравюри. Всі роботи авторства сучасних художників-професіоналів.
Про це Суспільному розказала наукова співробітниця художнього музею Лариса Жарких.
"Поповнення колекції відбулось завдяки заслуженому діячу мистецтв України, графіку, мистецтвознавцю, викладачу Сергію Побожію. Він зібрав для нашого музею цю чудову колекцію робіт своїх земляків-сумчан. І не тільки сумчан — на його прохання перед самим карантином його друг, відомий харківський художник і викладач, професор Олександр Шило передав нам своїх 30 робіт", — говорить Лариса Жарких.
Понад 120 робіт українські художники подарували художньому музею Херсона

Сергій Побожій. Жигайлівка. Дігтягів яр. 2009. Папір, пастель
"Минулого року мистецтвознавиця Галина Алавердова, порекомендувала Сергію Івановичу Побожію — художнику, мистецтвознавцю та викладачу, який видавав альбом про знаменитих українців, звернутися за автопортретом Олексія Шовкуненка до нашого музею. Музейники його прохання швидко виконали. Отак і розпочалось наше знайомство. А через деякий час, дізнавшись у телефонній розмові про проблеми поповнення музейних фондів, через тотальне нефінансування, Сергій Іванович запропонував свою допомогу і кинув клич своїм друзям-художникам поділитися творами з нашим музеєм. А потім сам їздив, сам відбирав найкраще, сам пакував і відсилав. Ми безмежно вдячні Сергію Івановичу за цю ініціативу та такий цінний дарунок", — розказала директорка художнього музею Аліна Доценко.
Юлія Алещенко. Купальська розмова. 2013. Папір, акрил
"Вже багато років музеї не мають змоги поповнювати свої колекції за рахунок придбання творів у авторів. Єдине джерело надходження — це дари. І Херсонський художній музей із радістю і задоволенням приймає їх. Це є можливим тільки завдяки дружнім контактам, зв’язкам, які встановлені багато років тому. Цього року колекція музею поповнилась на 205 робіт", — додає Аліна Доценко.
Микола Бондаренко. Ілюстрації до "Слово о полку Ігоревім"
Світлана Піцан
ХОХМ