На Херсонщині розслідують причини смерті породіллі та її немовляти

4 года назад 0

23 вересня на Херсонщині у Нижньосірогозькій лікарні померла породілля та новонароджена. Причина смерті — анафілактичний шок.  Рідні звинувачують лікарів, медичні працівники у своїх діях не вбачають помилки. У ситуації розбиралось Суспільне.  
 
Дмитро Бородай, чоловік покійної, показує ліжко та речі, які приготували, чекаючи дитину. Оксана Лозова померла під час пологів, її новонароджена донька — наступного дня. Дмитро розповідає про ранок 23 вересня, коли дружину відвезли до пологового.
 
"Були перейми, відійшли води, все було добре, поїхали у лікарню. О 13.00 почала ароджувати. А о 16.30 сказали, що вона померла".
 
Дмитро саме був у Польщі, першій про смерть Оксани повідомили її свекрусі, яка була поруч з невісткою усю вагітність. Їй породілля писала про якусь таблетку, що їй дали у лікарні. 
 
"Вона написала, що їй дали таблетку. Я написала для чого? Вона написала — не знаю. І ми домовилися, що я не буду її турбувати, як народить — мені подзвонить", — розказує свекруха померлої Тетяна Бородай.
 
Лікарка – акушерка, яка приймала пологи, говорить, що ніякої таблетки породіллі не давали:
 
"Да ніякі не давали ми їй препарати. Які таблетки? Нічого ми їй не давали. Почалися роди. Клінічно вузький таз, це коли головка не проходить. Ми пішли в операційну . Після того як дістали дитину,  розпочалася кровотеча, ми ввели все, що потрібно за протоколом. Кровотеча не зупинилася, я наложила кровозупиняючі зажими, у цей час повідомили головному лікарю, він — головного акушера – гінеколога, викликали санавіацію.  Кровотеча на той час була зупинена. Все робилось, просто зупинилось серце. Реанімували упродовж 1.5 години".
 
На подвір’я покійної сходяться односельці. Розказують, з чим вони стикались у цій лікарні. "Донька приїхала сюди народжувати. А потім температура 39". Платити треба. Заплатили. А коли в доньки температура, то прийшла акушерка і кинула мені в лице гроші. І сказали що ми доньку більше не ведемо" , — говорить Галина Кармазін.
 
Невдоволена медичною допомогою у лікарні і Ніна Шумська:
 
"Приїхали до лікарні, у нас невістка народжувала, запитуємо, як вона, а вони — Вам потрібно стільки-то грошей. Та привеземо ми гроші, скажіть, як дівчина почувається".  
 
Ситуацію коментує головний лікар Нижньосірогозької центральної районної лікарні Геннадій Гомон.
 
"Якби люди не коментували, можливо, вам, але мені надходять однозначно тільки позитивні відгуки від пацієнтів цього лікаря. По-перше. По-друге, є емоції, а є сухі цифри статистики. Дві третини пологів відбувається у людей, які живуть за межами району нашого".
 
Чому дитина народилася з тяжкою асфіксією та як їй надавали першу допомогу розказує лікар — неонатолог Нижньосірогозької центральної районної лікарні Леонід Верещака: 
 
"Дитина народилася у тяжкому стані, була без дихання. Тільки одне серцебиття. Було показання для проведення реанімаційних заходів. У  операційній була проведена інкубація"
 
Дитину санавіацією доправили до Херсонської обласної клінічної лікарні. О 5.30 наступного дня дівчинка померла. За фактом цих двох смертей розпочато досудове розслідування
 
"До ЕДР зареєстровано за ч 1ст 140 Кримінального Кодексу України. Що передбачає неналежне виконання своїх професійних обов’язків медичними працівниками.  Наразі триває досудове розслідування. Допитано свідків", — говорить т.в.о слідчого відділення Наталя Мудра.
 
У довідці про смерть жінки причиною вказано анафілактичний шок внаслідок несприятливої реакції на медпрепарат. Судово-медична експертиза триває.   

UA:Херсон