На Херсонщині відбудують садибу письменника Остапа Вишні

4 года назад 0

На Херсонщині Остап Вишня бував доволі часто, любив полювати і рибалити, черпав натхнення для своїх творів. У сели Кринки була його садиба, і до речі, саме про це село він написав оповідання «Щука». Наразі ж будинок видатного письменника знаходиться у напівзруйнованому стані і не ремонтувався понад два десятиліття.


Відбудувати садибу українського гумориста Остапа Вишні зголосився столичний забудовник Сергій Одарич. Про те, як планують із занедбаної хатинки створити туристично привабливий музей-садибу, він розповів сьогодні, 6 липня 2020 року, під час зустрічі із журналістами у прес-клубі «Нового дня».

Сергій Одарич каже, про критичний стан будівлі дізнався із відеосюжету херсонської журналістки Марини Савченко, яка порушила цю тему.  Тож вже наступного дня його помічник зв’язався із сільською радою і запропонував реальний вихід із ситуації. Забудовник береться відновити садибу письменника повністю за власний кошт.  Говорить, що зацікавив об’єкт, в першу чергу, своєю історією, адже твори знаменитого майстра сатири Остапа Вишні читав ще у школі.
Сергій Одарич :

 «Коли побачив жахливі кадри садиби, зрозумів, що хочу відновити її. Цей об’єкт технічно зробити не важко. Вважаю, цей важливий історичний об’єкт варто розвивати і зробити його впізнаним в Україні». 
Роботи мали розпочатися ще на весні цього року, але завадила ситуація з коронавірусом. До того ж ініціативній групі довелося долати бюрократичні перешкоди і переконувати депутатів Козачелагерської сільради, якій підпорядковане село Кринки, у необхідності виділення земельної ділянки. Справа в тому, що садиба розташована на території оборонного об’єкту, де нині, згідно з українським законодавством, музею бути не може. Тож забудовник відновлюватиме садибу неподалік, за 500 метрів, від історичного місця. Туди перенесуть фрагменти старої будівлі і погруддя Остапа Вишні.
Сергій Одарич:
 «Наше головне завдання – зберегти автентичність музею-садиби. Для цього плануємо відновити один з головних його символів – криницю, та висадити на прилеглій ділянці вишневий сад. Також зробимо місце, де можна буде варити куліш, борщ і пригощати туристів». 
Наразі у Козачелагерській сільській раді вже визначено комунальне підприємство, яке опікуватиметься музеєм, вирішується питання щодо підведення комунікацій.    
«Для жителів нашого села постать Остапа Вишні дуже вагома, адже багато з місцевих досі пам’ятають видатного гумориста та впізнають себе у його творах. Музей стане серцем нашої громади! Ми з нетерпінням чекаємо на його відкриття. Плануємо на території відновленої садиби проводити святкування та навіть влаштовувати фестивалі на честь гумориста», – поділилася планами депутатка Козачелагерської сільради ради Наталя Ільїна .
Михайло Линецький, начальник управління культури, молоді та спорту ХОДА, розповів про три можливі варіанти, кому буде підпорядковано цей об’єкт, після відновлення садиби:
Михайло Линецький :
«Перший варіант – цей об’єкт можна залишити комунальному підприємству. Другий – передати у комунальну власність Олешківській районній раді, створивши літературно-етнографічний відділ краєзнавчого музею. Третій – створити літературний відділ на базі Херсонського обласного краєзнавчого музею».
Єдиною перепоною, яка може відлякувати туристів від візиту до оновленої садиби Остапа Вишні – це жахливий стан доріг, що ведуть до села. Це питання, як зазначила Наталя Ільїна, під власний контроль взяв губернатор Херсонщини Юрій Гусєв, який пообіцяв вирішити цю проблему. 
Скільки коштів потрібно буде витратити на роботу, меценат поки що не розголошує. Каже, що найголовніше для нього результат. Оновлену садибу Остапа Вишні планують презентувати до 1 жовтня 2020 року.
Катерина Чобітько, Перший регіональний