На Херсонщинi вiдкривають туристичні маршрути у плавнях

4 года назад 0

У Херсонській області на території Національного Нижньодніпровського парку представили нові туристичні маршрути.
Кандидат історичних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу ХДУ Олексій Макієнко розповів, що людина здавна цей край обживала: " Вздовж Дніпра будували укріплені поселення, городища, фортеці, замки, скільки тут народів побувало з давніх часів, одним із найбільших народів були скіфи. І ось ми зараз їдемо по річці Козак. Справа – високий кам’янистий берег, які скіфи використовували для своїх укріплених городищ ".
Олексій Макієнко разом зі студентами досліджує та розробляє нові маршрути Нижньодніпровського національного парку. За один день учасники проєкту подолали понад сім кілометрів на байдарках.
Серед коридорів у плавнях залишається ще багато не досліджених – розробка, нанесення на карту та сертифікація одного маршруту може зайняти до кількох місяців, — продовжує чоловік. Якщо проплисти ось такими коридорами, можна побачити рідкісних тварин та рослини. Деякі з них занесені до червоної книги.
« Кілька місяців у парку цвіте біле латаття , — говорить Сергій Шевцов, провідний інженер з рекреаційного благоустрою : Це водосховище Сабецьке, або лиман Сабецький – по-різному називають це місце. Воно гарне тим, що тут знаходяться плантації латаття білого., яке занесене до Червоної книги України. Вони дуже гарні і туристи приходять сюди помилуватися саме цими квітами, які є родзинкою цього місця ".
Начальник відділу рекреації парку Сергій Шкарупа говорить — хоча зараз ці місця виглядають досить дикими – насаджені вони людиною. Він розповів, що чотири з половиною тисячі років тому Геродот мандрував цими місцями – назвав це Гілеєю. Це означає острів, зараз Гілеєю ми називаємо праліси, — продовжив Сергій Шкарупа.
Дерева оплітають ліани – вони утворюються, коли розростаються стовбури дикого винограду, — говорить Сергій Шкарупа. Також у Дніпровській Гілеї ростуть різні види грибів. Щоб туристи не заблукали у лісах Гілеї на дерева нанесені позначки. За матеріалами Суспільне. Херсон