У Херсонській облраді працює комісія з питань розвитку людського капіталу

2 года назад 0

Про чергове засідання депутатської комісії Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу розказав її голова — Олександр Співаковський:
Десять питань порядку денного роботи комісії – десять зважених та послідовних рішень. Зупинюся на основних моментах:
— Масштабне питання – проєкт обласної Програми «Молодь Херсонщини» на 2022-2026 роки – підтриманий, але з низкою зауважень. Розробник – управління фізичної культури, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації на чолі з Виталий Выбранский обіцяв доопрацювати.
Під час дискусії ми звернули увагу на необхідність погодження документу з Молодіжною радою, запропонували доповнити розділи проєкту Програми аналітичними даними щодо сучасного стану молоді, їх потреб, проблем, моніторингом виконання програми, вказати показники результативності кожного заходу. Звернули увагу на те, що програма не містить комплексного підходу до вирішення питання утримання в області молоді, яка по закінченні шкіл їде навчатися до великих розвинутих міст та закордон. Також акцентували на необхідності включення заходів з профілактики булінгу та кібербулінгу.
— Питання «Про затвердження норм та режиму харчування дітей в закладах освіти». Комісія з розвитку людського капіталу є послідовною в своєму баченні: ми одноголосно виступаємо за те, щоб у закладах освіти обласного підпорядкування мали змогу харчуватися абсолютно всі діти, а не тільки пільгових категорій. Ми проти розділення дітей, це несправедливо.
Заслухали начальницю управління освіти та науки Херсонської обласної державної адміністрації Тетяну Юшко та директорку обласного Департаменту фінансів Наталя Вітренко. Є підтримка нашої позиції. Ми пропонуємо передбачити фінансовий ресурс на харчування до кінця діючого навчального року (це додатково 10,8 мільйонів гривень до прорахованих 46,4 мільйонів на харчування у 2022 році). Згодом повернутися до розгляду цього питання, проаналізувавши реальні потреби та витрати.
— «Про проєкт звернення депутатів Херсонської обласної ради до Кабінету міністрів, Міністерства освіти і науки щодо впровадження методу «регіонального широкого конкурсу» під час організації вступної кампанії 2022 року». Ми спостерігаємо сталу тенденцію надмірної концентрації державного замовлення в столиці країни за рахунок відтоку молоді з інших областей, так званого «вимивання» людського капіталу з регіонів нашої держави.
Цей документ ми розробляли спільно з Радою ректорів закладів вищої освіти Херсонщини. Пропозиції абсолютно відповідають вимогам часу, їх реалізація дозволить створити привабливі умови для абітурієнтів та сприятиме мотивації для молоді навчатися на батьківщині. Проєкт звернення підтриманий комісією.
— «Про звіт щодо виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку на 2021 рік за підсумками січня-червня». Його ми взяли до відома, але зауваження у нас однакові вже рік: у програмі про розвиток ми хочемо бачити заходи з розвитку, а не статистику. Позитивне те, що до розробки проєкту програми на 2022 рік Департамент розвитку економіки Херсонської обласної державної адміністрації на чолі з Yuliya Krivchik почав залучати депутатів.
— Проєкт змін до обласного бюджету Херсонської області на 2021 рік. Особисто я частину змін не підтримав! Мені не зрозумілі критерії, за якими розподіляється додаткове фінансування на окремі заклади та напрямки. Будемо розбиратися…Працюємо далі!