Після виборів у Новофедорівці розбіглись майже всі посадовці

3 года назад 0

Виплачувати зарплату бюджетникам, проводити платежі та завершувати бюджетний рік у сільраді нікому.

Без авансу за листопад залишились працівники бюджетної сфери в курортному Залізному Порту та Новофедорівці. Крім того, у місцевих дитсадках не змогли вчасно розпочати опалювальний сезон. До цього призвели дії керівництва і співробітників сільської ради, яку за новим адміністративно-територіальним устроєм після виборів 25 жовтня приєднали до Бехтерської ОТГ Скадовського району.

— Перша сесія Бехтерської сільради нового скликання відбулась 5 листопада. Тоді ж  завершились повноваження сільського голови і секретаря Новофедорівської сільради. Наступного дня я телефоную в. о. головного бухгалтера цієї сільради Антоніні Лактіоновій, щоб домовитись про отримання зразків підписів. І дізнаюсь, що майже всі співробітники там звільнились 4 листопада, саму сільраду закрили і опечатали двері. Залишились на своїх посадах лише діловод і три інспектори, — розповіла начальниця фінансового відділу виконкому Бехтерської сільради Оксана Басенко.

Через це, за її словами, під загрозою в Новофедорівці та Залізному Порту опинилось завершення бюджетного року, оплата за електроенергію та інші комунальні послуги, виплата зарплати та проведення обов’язкової процедури ліквідації сільської ради. Аби вирішити цю проблему, керівництву Бехтерської сільради потрібно знайти нового бухгалтера і оформити нові електронні ключі. Однак без доступу до документів, що залишились в опечатаних кабінетах, зробити це не просто.

— Ще до виборів ми звертались до всіх сільрад, які до нас приєднали, з проханням надати інформацію, необхідну для формування бюджету на 2021 рік, підготовки процедури їхньої ліквідації, дані про їхні поточні доходи та видатки. Від усіх ми отримали відповіді, крім Новофедорівської сільради. Ми навіть не знаємо, скільки у них працівників бюджетної сфери, бо таких даних вони теж не надали. На жаль, останнє керівництво цієї сільради забуло, що за ними стоять люди. Постраждали від їхніх дій навіть діти, бо там не змогли також вчасно розпочати опалювальний період в дитсадках, — додала Оксана Басенко.

На її думку, причиною такої поведінки могла стати банальна помста своїй громаді з боку сільського голови Новофедорівки Олени Лахтадир, яка програла вибори на посаду голови Бехтерської ОТГ, посівши третє місце.

— В інших сільрадах, які приєднали до нашої об’єднаної громади, все було інакше. Так, тамтешні сільські голови і секретарі завершили свої повноваження, але їхні підлеглі на місцях залишились допрацьовувати бюджетний рік. А вже згодом ми будемо дивитися, кого залишимо на своїх посадах, а кого доведеться попередити про звільнення,  — сказала Оксана Басенко. —  Шкода, що в Новофедорівці вирішили вчинити так: ні собі, ні людям. Вихід ми знайдемо, однак працівникам бюджетної сфери в цій сільраді доведеться потерпіти.

Олег БАТУРІН, Новий день
Фото з архіву Голопристанської РДА.