Супрун розповіла про недоліки американської системи охорони здоров’я

5 лет назад 0

Уляна Супрун заявила, що МОЗ України вчиться на помилках інших країн і збирається створити систему, в якій врахують потреби кожного громадянина. У Facebook вона перерахувала мінуси американської системи охорони здоров’я.

Очільниця МОЗ пише, що на американську систему охорони здоров’я витрачають 16,4% ВВП — більше, ніж в будь-якій країні світу, але це не гарантує громадянам рівний доступ до медичних послуг.

«У 2018 році більше 15% американців не застраховані взагалі. Причина — висока вартість страховки, втрата роботи або неможливість отримати страхову субсидію», — написала вона.

Громадяни без страховки йдуть в неприбуткової центри охорони здоров’я і кімнати невідкладної допомоги в лікарнях.

Деякі страхові програми не покривають лікування хронічних хвороб. А ще в США є люди, в страховому списку яких мало послуг.

Третина американців лікують за страховками Медікейр, які купують за власний кошт платників податків. При цьому є ті, чий дохід вище планки, необхідної для Медікейра, але все ж не дає змоги оплатити страховку. Їхніх дітей лікують за держпрограмою страхування здоров’я дітей до 19 років (CHIP). Під неї підпадають деякі вагітні та діти з малозабезпечених сімей держслужбовців.

Барак Обама розробив акт захисту пацієнтів і доступною допомоги. Він розширив дію урядових програм, людей зобов’язали купити хоча б мінімальну страхову програму, при цьому деякі отримали пільги. Це призвело до нових проблем, пише Супрун.

— Зокрема збільшення потоку пацієнтів створює брак лікарів. В 2025 році США знадобиться більше 50 000 нових лікарів первинної ланки, — заявила Супрун.

Глава МОЗ додала, що у медицини США є плюси, тому Україна може багато чому навчитися у Америки.