Вчені розробляють тест для виявлення раку за 10 років до появи симптомів

7 лет назад 0

Універсальний тест, який може діагностувати ракові пухлини за 10 років до появи симптомів, розробляється вченими з Нью-Йорка, пишуть Відомості.

Тест, відомий як «рідка біопсія», використовує лабораторні машини для проведення дуже складної аналізу. В ході процедури кров пацієнтів вивчається на наявність циркулюючих в крові ДНК, пов'язаних з пухлинами, і ці ДНК з'являються в кровотоці задовго до того, як у людей з'являються якісь симптоми захворювання. Генетичний код цієї циркулюючої ДНК пухлини, відомої як ctDNA, може розповісти лікарям, в якому місці починає розвиватися рак і як далеко він поширився, пише "Вестник здоровья".

Вчені провели дослідження за участю 160 пацієнтів з раком молочної залози, рак легенів або рак простати, щоб побачити, чи зможе тест точно виявити ДНК пухлини в крові. Результати показали, що тест може визначити тип пухлини в 90% випадків. Повідомляється, що даний тест може бути доступний в медичній практиці вже протягом двох років, і кінцева мета дослідників полягає в тому, щоб медики пропонували дане випробування пацієнтам поряд зі звичайними видами діагностики, що включають вивчення кров'яного тиску і рівня холестерину. Експерти вважають, що у нового тесту є величезний потенціал, щоб удвічі скоротити смертність від раку і врятувати десятки тисяч життів.