У Херсоні на хворих чергову реформу випробують

4 года назад 0

На пацієнтах «швидкої допомоги» знову випробовують чергову реформу. Високопосадовці Міністерства охорони здоров’я України, включно із міністром Максимом Степановим, в унісон розповідають журналістам про те, що вже з початку наступного року виклики бригад служби 103 розподілятимуть на критичні, термінові, невідкладні та непрофільні.
На непрофільний виклик (це може бути, наприклад, невеликий підйом тиску чи легка травма) «швидка» може не приїхати взагалі – натомість порадить звернутися до сімейного лікаря чи надасть телефонну консультацію. Натомість на критичний виклик (приміром, інсульт чи важка травма з кровотечею) вона повинна буде прибувати не пізніше, ніж за десять хвилин. Принаймні, так запевняють чиновники МОЗ. Але їхні пропозиції дуже скидаються на заміну місцями чисел у нехитрій формулі два плюс два дорівнює чотири.
Адже в нашій державі ще з 2012 року діє постанова Кабміну України № 1119, де докладно розписано, на які виклики і через який саме час має прибувати «швидка допомога». У категорії екстрених є, наприклад. виклик до хворих у критичному стані (близько двох відсотків викликів на Херсонщині). Тепер їх іменуватимуть критичними. Є й категорії, за яких «швидка» не виїжджає. Їх, звичайно, можуть «обізвати» по-іншому, але радикально якість медичного сервісу від того не зміниться.
На той же екстрений виклик до пацієнта у критичному стані машина з бригадою має прибути протягом згаданих десяти хвилин, але фізично встигає вкластися у норматив далеко не завжди – хоч як би палко цього не бажала. І навіть якщо хворий мешкає у межах одного й того самого населеного пункту. Десь дороги розбиті настільки, що рухатися ними можна лише зі швидкістю пішохода, десь є зрадницький місточок, перед яким хронічно утворюється «корок», десь автолюбителі просто не пропускають машину «швидкої».
Мораль: міняти треба не нормативи і класифікацію, а стан дорожньої інфраструктури та ставлення суспільства до служби екстреної медичної допомоги. Проте це довго та складно. А ще значно дорожче, ніж «розчерком пера» вкотре змінити категорії викликів.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день