У Херсоні не вистачає апаратів для людей з вадами слуху

3 года назад 0

У Херсоні не вистачає слухових апаратів для людей з такими вадами, у повному обсязі забезпечити ними держава не може. Як живуть у Херсоні люди із інвалідністю по слуху, дізнавалися кореспонденти Суспільного.
Тетяна Шпадковська має онука з проблемами слуху. Про те, що хлопчик не чує зовсім, родина дізналася, коли йому було 6 місяців. Через супутні захворювання – єдиною надією хлопця розвиватися нормально є слуховий апарат, операція для нього неможлива — говорить бабуся. Строк гарантії апарату рік, щоб купувати такі апарати доводиться брати великі кредити. Ще 2012 року один такий коштував близько 18 000, — говорить жінка:
"Маю онука з особливими потребами, який не чує. Моєму онучку 11 років. Оскільки таких дітей раніше забезпечував Київ – лор-інститут. Останній раз ми отримували такий слуховий апарат у Києві в 2015 році. І потім нам більше ніхто нічого не давав. Дуже багато разів ми їздили на Київ. Нам пропонували слухопротезування зробити. Кахліарну імплантацію. Донька вирішила. Порадившись зі спеціалістами, лікарями, пройшли відповідне обстеження. І наша дитина має багато протипоказань. Тому ми купили слухові апарати за власний кошт. Це дуже дорого, хто з цим не стикався, той не знає, що це таке".
Поки державна програма з протезування запрацювала, довелося чекати три роки, — говорить Тетяна Шпадковська. Ціни на апарати різняться залежно від ступеню глухоти. Вартість апарату на одне вухо для її онука становить понад 50 000 гривень, їх треба два. Обслуговують такі апарати у Херсоні тільки приватні лікарі, — продовжує жінка:
"Перше, куди звернулися – в соціальну службу. Нам казали, там забезпечення є, по інвалідах, дітях, вони сказали – ми не займаємось слуховими апаратами. Цим займається Київ, дали відповідь – ні. Писали на райвиконком – сказали у нас немає коштів. Писали на міськвиконком, сказали немає коштів. Потім писали в Київ, у міністерство соціальної політики, у міністерство охорони здоров’я. І нам казали так – міністерство соціальної політики казало, що це медицина, а міністерство охорони здоров’я – що це соціальна політика. І все одно усі листи верталися сюди на Херсон".
Нині онук Тетяни отримав свій апарат, гроші прийшли наприкінці травня. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, розказав нам Владислав Ващенко, кожна 10 людина у світі втрачає слух. В Україні – це кожна 8. На глухоту і різні порушення слуху хворіють більше 300 мільйонів чоловік.
Нагадаємо, 24 вересня у Херсоні працювали фахівці громадської організації "Відчуй". У "спеціальному кабінеті на колесах", який подорожує Україною, херсонці могли перевірити слух безплатно. Серед тих, хто скористався можливістю, було багато літніх людей на відміну від молоді та дітей, — сказав аудіометрист проєкту. Така ситуація по всій Україні, проблеми зі слухом молоді люди помічають у себе запізно.
"В Одесі був хлопець 6-7 років у нього була 1-2 ступінь глухоти. Таке було. В Херсоні був хлопчик 8 років, в нього все гаразд. Дуже добрий слух. Мешканці міста в цілому мають гірший слух, ніж мешканці сіл. Люди, які живуть у селі, Їхньому слуху майже нічого не шкодить", — розповів аудіометрист проекту Владислав Ващенко.