Підприємці поцікавилися в мера: що буде з кіосками, які годують сім’ї?

2 года назад 0

   Як ми повідомляли раніше, в редакцію «Гривни» неодноразово зверталися підприємці, які на території Херсонської міської громади мають МАФи (кіоски, бутіки, які роками годують їхні сім’ї та найманих працівників). Також газета публікувала колективний лист від підприємців міста/

Нагадаємо, перше, що хвилює бізнесменів – немає стабільності, вони не знають, чи будуть працювати завтра, чи не демонтують їхні кіоски. Вони скаржаться, що завчасно, до строку закінчення дії паспортів прив’язки на тимчасові споруди, звернулися в міськраду для оформлення продовження дії документів, але документи не подовжують, немає конкретних пояснень – чому. Крім того, підприємці нарікали, що при зверненні до профільних керівників управлінь і заступника голови міськради також не отримують вичерпних відповідей.

Як зазначають підприємці, часу на довге очікування – затвердять чи не затвердять документи – немає. Якщо дія паспорту прив’язки протермінована, то обленерго, не чекаючи на пояснення, знеструмлює кіоск. Як зауважують підприємці, вони – за розвиток міста та покращення благоустрою. Але зараз ніхто не вкладає гроші в реконструкцію свого МАФу чи благоустрій прилеглої території – адже завтра можуть з’явитися розпорядження про демонтаж. Розвиток бізнесу завмер – ніхто не купує та не продає МАФи.

Тому «Гривна» звернулася до мера Херсона Ігоря Колихаєва з запитом, щоб отримати відповіді на питання, які хвилюють підприємців. Пропонуємо читачам питання та відповіді на них, надані директором департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів міськради Михайлом Жаровим.

Питання: Чому на кіоски, товари в яких мають попит у містян, які працюють на одному місці понад 5–10 років і мають паспорти прив’язки (тобто розташовувалися на законних підставах), тепер у міськраді без пояснень не подовжують дію документів?

Відповідь : Відповідно до пункту 2.18 Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності (далі – ТС), затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, подовження строку дії паспорта прив’язки здійснюється за заявою замовника, шляхом зазначення нової дати, підпису та печатки в паспорті прив’язки органом із питань містобудування та архітектури департаменту містобудування міськради.

Також при продовженні строку дії паспортів прив’язок ТС управління містобудування та архітектури департаменту містобудування керується рішенням виконавчого комітету міськради від 02.07.2021 р. № 310 «Про внесення доповнення та зміни до рішення виконкому від 18.05.2021 р. № 238», яким визначено, що виконком міськради здійснює розгляд заяв і приймає рішення стосовно подовження строку дії, скасування чи анулювання паспортів прив’язок ТС. Управління своєчасно відпрацьовує вci звернення підприємців щодо подовження строку дії паспортів прив’язок ТС, інформує листами про стан розгляду звернень.

Питання: Чи розроблені офіційно чіткі критерії (вимоги) до зовнішнього вигляду МАФів у Херсоні, щоб власник міг привести у відповідність свою споруду й вона залишилася на колишньому місці?

Відповідь: Виконком прийняв рішення від 24.11.2021 р. № 780 «Про оформлення типового зовнішнього архітектурного вигляду тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності на території Херсонської міської громади», яким визначено типовий зовнішній архітектурний вигляд для розміщення ТС.

При вирішенні питання оформлення паспорта прив’язки ТС управління буде рекомендувати замовникам при розробці ескізів фасадів ураховувати затверджені ескізи типового зовнішнього вигляду ТС залежно від їхнього місця розташування.

Питання: Міська влада має багато планів реконструкції вулиць, площ, зокрема й проспекту Ушакова. Чи вже є схема реконструкції (проспекту, якихось вулиць, де нині працюють кіоски), на якій чітко визначені місця під тимчасові споруди? Власник споруди має розуміти: чи працюватиме його багаторічний бізнес у майбутньому на тому ж місці, що й тепер?

Відповідь: Нині розробляється та аналізується план реконструкції проспектів Ушакова та 200 років Херсона, вулиці Ілюші Кулика та інших, за яким визначатимуться місця розміщення ТС, але затверджена документація відсутня.

Питання: Чи ви можете дати гарантію того, що на місцях МАФів, які за рішенням міськради можуть демонтувати, причому неочікувано й у короткі терміни (такі випадки є), пізніше не встановлять інші кіоски, як правило, близьких до влади підприємців?

Відповідь: Виконавчий комітет приймає рішення щодо демонтажу виключно тих ТС, на які немає належно оформлених дозвільних документів.

«Близькість до влади» не є критерієм, за яким виконавчий комітет міськради ухвалює рішення стосовно оформлення, подовження строку дії паспортів прив’язки ТС.

Альона ШНАБСЬКА, Гривна