У Херсоні вшанували пам’ять захисника України Олександра Райхерта

3 года назад 0

9 листопада — шоста річниця загибелі захисника України Олександра Райхерта. Всі, хто знав або колись чув про військовослужбовця, зібрались о 17:00 у Херсоні на площі Свободи. 
 
Світлана Богдан прийшла на акцію пам’яті Олександра Райхерта: 
 
"Сашка я знаю ще з майдану 2013 року, тоді не було дорослих людей на Майдані. Тут збиралася молодь і вони тут співали пісні, приходили з плакатами, протестували проти того, що наробив Янукович. І тоді, трохи пізніше у грудні, коли почали збиратися не студенти, не молодь, а вже почали підтягуватися і дорослі, люди похилого віку, Сашко був взагалі улюбленцем. Завжди біля нього було багато молоді, він всіх запалював своїм серцем. В нього такі промови були, знаєте, як у дорослого. Коли почалися події, Сашко пішов воювати і більше я про нього не чула. Подзвонили з Донбасу і сказали, що загинув Чорний. Ми були всі шоковані. Це був хлопчик, якому тільки виповнилось 18 років".
 
Галина Уманець пригадує, як разом з волонтерами забирала Олександра та його бойових товаришів додому з передових позицій:
 
"Сашко жартував, не дивлячись ні на що, що вони дуже простужені, що голос втрачений, але Сашко наспівував пісні, тому що він сам їх писав, і сам виконував. Дуже красиво грав на гітарі і ці його пісні, вони мені запали в душу ще тоді". 

Інесса Климак прийшла на акцію пам’яті Олександра Райхерта:
 
"Сашко Райхерт був учнем херсонського гідрометеорологічного технікуму, він пішов з останнього курсу, захищати нашу вільну незалежну Україну. Бо він був українцем, він був патріотом. І коли його запитали, а не шкода, що ви там, а твої однокурсники навчаються, ходять на дискотеки, в кафе, він сказав, хтось повинен їх захищати там, щоб вони тут жили мирно. Це був з великої літери патріот України". 

Організаторка акції памя'ті Інна Усачова подякувала всім присутнім:
 
"Дякую, що кожен із вас пам’ятає, і кожен з тих, хто прийшов в одне з пам’ятних місць, або до 33 школи, або до гімназії, або на Алею Героїв і поклав квіти, що вони теж пам’ятають. І кожному, хто робить так, аби його жертва не була марною".    
Нагадаємо, Олександр  Райхерт — боєць Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор". З  28-го вересня 2014-го року захищав Донецький аеропорт. Цього ж року 9 листопада, загинув від поранення в бою. Нагороджений нагрудним знаком "За оборону Донецького аеропорту".