У Херсонській ОДА обговорили ряд заходів з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання африканської чуми

5 лет назад 0

10 липня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Вадима Чабана відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо протидії спалаху африканської чуми свиней та недопущенню виникнення сказу тварин.

Члени ДНПК, серед яких представники Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, міської ДНПК, Головного управління Національної поліції в Херсонській  області, ДСНС та інші розглянули питання протидії спалаху африканської чуми свиней, що виникла у с. Корсунка Новокаховської міської ради.

За повідомленням начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталія Боярського, 8 липня встановлено випадок загибелі свиней на одному зі свиногосподарств населеного пункту. За результатами аналізу біоматеріалу Дніпропетровською регіональною державною лабораторією зареєстровано спалах АЧС.

Голова Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новокаховській міській раді Віктор Замковий повідомив, що наразі визначено межі епізоотичного осередку, зони захисту, зони нагляду та виставлено ветеринарно-поліцейський пост. При в’їзді до свиногосподарства встановлено таблички «Карантин». На території ферми здійснюється спалювання трупів свиней. Місця загибелі, спалювання, інвентар та транспортні засоби оброблено дезинфікуючими засобами. У населених пунктах зони захисту радіусом 3 км проводиться облік поголів'я свиней.

Члени комісії також обговорили стан ліквідації спалаху АЧС, що виникла 20 червня у Херсоні. Продовжується робота з виявлення свиней у зоні карантину та запобігання реалізації живих тварин у невстановлених місцях, не ідентифікованих відповідно до діючих вимог, за відсутності супровідних ветеринарних документів.

Також у ході засідання Віталій Боярський ознайомив присутніх з інформацією про недопущення виникнення, розповсюдження сказу та усунення ризиків виникнення зоонозів (інфекційних хвороб тварин) на території області. Оскільки основним джерелом вірусу є хворі на сказ дикі та безпритульні тварини, виникає необхідність у розроблені цільових програм щодо поводження з домашніми тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на рівні міст та районів.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області, його територіальними управліннями та підпорядкованими установами на місцях здійснюється системна робота щодо стабілізації епізоотичної ситуації з профілактики сказу тварин.

За результатами засідання члени комісії затвердили План заходів з недопущення виникнення, розповсюдження сказу та усунення ризиків виникнення зоонозів на території області.

Департамент з питань внутрішньої та інформаційної політики ХОДА