З черепами та “снігом”: у Херсоні відбувся екологічний марш

4 года назад 0

 Учасники “екологічного” маршу перекрили рух транспорту у Херсоні. У Херсоні, 25 вересня, відбувся Марш проти кліматичних змін. Паралельно вулична акція прокотилася й іншими містами України: Київ, Одеса, Львів, Запоріжжя та Полтава.
  Торік, коли, попри зливу та холодний вітер, херсонці вперше вийшли на екомарш людей було більше. Цього разу стояла тепла погода, проте учасників було не так багато.

Організаторка екоходи Юлія Тищенко пояснює це карантинними обмеженнями: “Вочевидь люди побоюються коронавірусу, тому й не збираються там, де велелюдно.”

Але ті, хто переймаються проблемами екології та їх вирішенням все ж таки вийшли на акцію. Як і минулого року містом крокували учасники  громадських організацій , студенти ХДУ, гідрометеорологічного технікуму та учні школи №57.

Попри невелику кількість учасників захід видався видовищним! Активісти крокували вигукуючи гасла “Херсону чисте повітря!” тримаючи у руках не тільки плакати, але й людські черепи! Черепи активістки ініціативи ZeroWasteSchool позичили з кабінету біології. Цим символічним жестом вони хотіли показати, що забруднення повітря, водойм та ґрунтів скорочує тривалість життя людини.

Маршрут — незмінний: місце зустрічі та початок ходи — бібліотека Гончара, потім парком Слави колона піднялася на вулицю Перекопську, а звідти до проспекту Ушакова. На головній автоартерії міста активісти крокували прямо по проїжджій частині, рух транспорту тимчасово перекрили. Перехожі зацікавлено спостерігали за колоною, здивовано читали інформацію на плакатах. Виявляється, не всі знають, що наша планета переживає екологічну кризу. Пунктом призначення стала будівля Херсонської обласної державної адміністрації.

Представниця ГО “Інша” Ольга Чебукіна розповідає, що вже два роки поспіль вони не тільки підтримують екологічний марш своєю участю, але й організовують плакатні майстерні. “Усіх охочих ми забезпечили фарбами, ватманом та маркерами й покликали до ботанічного саду при ХДУ малювати плакати просто неба, серед квітів та рослин”

 Ось такі плакати учасники екоходи намалювали власноруч.
Співробітник ботанічного саду Олександр Семенченко також долучився до заходу. Як людина, яка щодня піклується про зелені насадження, він підкреслює, що в цьому році величезним випробуванням для флори нашої області стала посуха:

— Ми регулярно поливаємо рослини, але цього недостатньо. Через сухе повітря наші зелені друзі постійно хворіють, погано квітнуть й бідно плодоносять. Я вважаю, що потрібно посилити покарання за вирубку дерев у лісосмугах! Бо, якщо не стане лісосмуг, — нас накриють суховії та пилові бурі! А при високій температурі повітря суховій викликає випаровування води з ґрунтів, для багатьох видів рослин це загибель,  — з сумом пояснив садівник. 
Організаторка Юлія Тищенко зазначає, що від моменту першого маршу вимоги до влади, на жаль, не змінилися:

  • Припинити вирубку Олешківських лісів та підпали очерету;
  • Розібратися зі стихійними сміттєзвалищами, які не тільки псують вигляд міста, але стають причинами пожеж;
  • Негайно звернути увагу на річку Дніпро, яка забруднюється і міліє;
  • Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру в містах;
  • Заборонити дотації на промислове тваринництво, яке є одним із головних джерел викидів парникових газів;
  • Повною мірою використати потенціал енергоощадження в усіх секторах;
  • Заборонити виробництво, використання та імпорт одноразового посуду.


Про те, що кліматичні не просто “стукають у двері”, а вже відбулися свідчить і те, що в Херсоні вже немає снігу взимку. Тому крім плакатів і черепів учасники акції несли велику кулю з ватману як символ снігу, який ми можемо бачити зараз хіба що на світлинах та відео.

Юлія Тищенко визнає, що невеликі зміни все ж таки відбуваються — люди починають сортувати сміття, багато хто приходить на акції з прибирання паркових зон. Але це те, що роблять саме прості містяни, представники бізнесу, громадські активісти, а міська та обласна влада поки що ніби й не помічає проблем навколишнього середовища. Організаторка акції додає:

— Я дуже радію, що серед нас багато молоді, тому що саме освічена, свідома молодь це і є рушійна сила, яка може щось змінити у суспільстві. Але їх треба навчати відстоювати свої права, багато не знає, що ми  маємо право на чисте довкілля, це 10 стаття Конституції. Наша екокоаліція направила листа до мера, про те, що люди вже не перший день відчувають згар  у повітрі й влада повинна розв'язувати цю проблему. Це наша найперша вимога, ми не можемо не дихати! , — розповіла Юлія Тищенко.
Юлія Данилевська, "Вгору"